Първостепенна задача на социалното министерство е осигуряването на устойчивост на услугите с личните асистенти. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков във връзка с разискванията на проблемите с хората увреждания.

В пленарна зала бяха допуснати майките на деца с увреждания, които настояха за приемането на закон за личната помощ. Досега финансирането на услугата личен асистент е на проектен принцип, затова се обмисля национално финансиране, с което тя да стане устойчива във времето.

Социалното министерство картографира социалните услуги в регионите

Социалното министерство картографира социалните услуги в регионите

Около 75 000 души са на инвалидна пенсия, обясни Бисер Петков

Петков каза още, че МТСП ще работи да осигури увеличаване на размера на финансовата подкрепа на хората с увреждания и визира лицата, навършили 18 години. Остава отворен въпросът дали това ще стане чрез гарантиран минимален доход или целева помощ.

Бисер Петков уточни, че от 21 юни вече е публикувана концепция на Закона за социалните услуги. "Безспорно е, че социалните услуги са инструментът за социално включване на уязвимите групи", заяви министър Петков.

По думите му е започнала работата по модела на реформа на медицинската и трудова експертиза, създадена е работна група, която в ускорени срокове да подготви концепция за реформата на ТЕЛК-овете.

Депутатите задължиха в срок до 31-ви октомври социалното министерство да представи концепцията на реформата в ТЕЛК-а. Според министър Петков оценката на уврежданията и съответно необходимостта от изделия следва да са прерогатив на здравното министерство.

Той увери, че семействата на децата с увреждания няма да загубят целевата помощ за отопление следствие на увеличения размер на интеграционната добавка за деца с 90% увреждане. Освен това и пенсионерите няма да загубят тази целева помощ, следствие на увеличения минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Относно критиките за неефективно използване на средствата за медицински изделия, за които на година се заделят 90 млн. лв., Бисер Петков коментира, че управленската програма предвижда реформа в тази сфера. Нашето виждане е, че този ресурс ще се разходва по-ефективно, ако е в Министерство на здравеопазването, коментира Петков. Така следвало лекарските комисии и телковите състави да определят тези изделия.

Бисер Петков каза още, че социалното министерство е в непрекъснат диалог с хората с увреждания и Националният съвет за хората с увреждания ще възстанови своята работа.