Министрите одобриха промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните пътища, съобщиха от МС след днешното присъствено заседание на кабинета "Борисов-3".

Наредбата е била приета с ПМС №182 от 1996 г. Проектът за промени в наредбата бе предложен след анализ на предложение от Българския червен кръст и съобразен с развитието на технологиите, с бързината и качеството на услугите по водно спасяване и медицинско обслужване на място на морските плажове. 

На пост трябват поне по двама водни спасители

На пост трябват поне по двама водни спасители

1.4 на 100 000 души са удавените в България.

Предвижда се броят на спасителните постове да се детайлизира според дължината на бреговата линия и в зависимост от местонахождението на плажовете. Спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100 метра, а на морските плажове, които са извън територията на националните курорти поставянето на спасителните постове ще бъде през 150 метра.

Променят се изискванията при разкриване на медицински постове на морските плажове като обособяването на медицинските пунктове и подвижни реанимационни екипи ще бъде в зависимост от дължината на бреговата линия.

С промените се повишава на ефикасността на дейностите по водно спасяване и здравно и медицинско обслужване, чиято цел е сигурността, здравето и живота на туристите на морските плажове. 

БЧК отново настоя плуването да е задължително в училищата

БЧК отново настоя плуването да е задължително в училищата

Нашите деца са едни от най-дебелите и затлъстелите в Европа