Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров настоя правителството и премиерът Бойко Борисов да възстановят плуването като задължителна дисциплина в училищата. На брифинг пред журналисти шефът на БЧК заяви, че водният травматизъм е нещо, което зависи от нас.

На пост трябват поне по двама водни спасители

На пост трябват поне по двама водни спасители

1.4 на 100 000 души са удавените в България.

Нашите деца са едни от най-дебелите и затлъстелите в Европа и с най-много заболявания. Поставете го този въпрос отново на дневния ред на правителството, защото се прехвърля като горещ картоф от управляващи на управляващи, помоли Григоров журналистите. Според него, ако плуването бъде въведено в училищата като задължителна дисциплина, водният травматизъм ще намалее.

На брифинга в БЧК във връзка със старта на сезон 2020 беше обявено, че през 2019 година броят на удавените е 96 души. 3 783 са спасените от удавяне. Най-много са трагичните случаи във вътрешните водоеми на страната - над 60% и на неохраняемите черноморски плажове. Акцент бе поставен и на тенденцията 90% от удавените деца през годините да са от ромската общност, което поставя проблема за работата с медиаторите в тези общности.

Във връзка със старта на туристическия сезон тази година и мерките, които се взимат по плажовете се обмисля намаляване на броя на спасителите по плажовете заради големите разходи за по двама на пост.

Спасителните постове остават през 100 м в курортите

Спасителните постове остават през 100 м в курортите

Медицинските пунктове са в зависимост от дължината на плажната ивица