До края на месеца ще се направят спешни законодателни промени, за да започне реформата в МВР.

Това са решили управляващите на съвещанието си край Разлог.

Ще се променят законите за МВР и за Специалните разузнавателни средства (СРС).

Разширеното заседание на тройната коалиция продължава и днес в комплекса "Катарино".
Припомняме, на него беше взето вече решение за увеличаване на здравната вноска.

Председателят на Парламентарната група на "Коалиция за България" Ангел Найденов потвърди пред БНР, че до късно снощи и днес управляващите все още решават съдбата на специалните разузнавателни средства.

„Знаем, че те остават в системата на вътрешното министерството, но кой да поеме контрола на използването им, все още се спори.
Вариантите са два - службите ДОИ и ДОТИ да останат подчинение на МВР, или пък да отидат в агенция, контролирана извън системата", посочи Найденов.

Целта на тази част от реформата е засилен контрол при използването им и пресичането на злоупотребите с информацията, както и по-висока степен на използване на информацията и доказателствата в съда.

В МВР ще има и ново звено вътрешна сигурност, което ще следи и ще предотвратява нерегламентираните контакти на служителите и изтичането на оперативна информация. ГДБОП се преструктурира със засилени звена в местата с концентрация на престъпни групировки.

Главният секретар ще има заместници. Техният брой ще се уточни допълнително. Нов момент в МВР реформата е даването на по-висока автономност на дознателите в министерството.