От 1 юни местата за лечение на наркозависими в платените програми в Пловдив остават без финансиране, защото приключват договорите им, предаде БГНЕС.

Макар и крайно недостатъчен този достъп, до иначе скъпи програми, беше шанс за мнозина през годините.  Парите са отпускани по Националната стратегия за борба с наркотиците.

Миналата година имаше "мъртъв" период, в който старата Национална стратегия изтече, а новата все още не бе приета. Когато най-сетне това стана, финансирането бе силно редуцирано.

В момента само 27 души се лекуват по този начин, а стандартът в психотерапевтичните програми изисква по-дълго време. След приключване на този финансов период не е ясно кога ще бъде подновено финансирането, за да имат шанс за живот и на други младежи. Неясна остава и съдбата на Националния център по наркомании, който е разпоредител на средствата, тъй като той няма самостоятелен бюджет.

Всичко това се случва на фона на все по-нарастваща необходимост от места за лечение. "В последните години отделението е препълнено от младежи на възраст 18-20 години с ярки проблеми в поведението, наподобяващи остър психотичен пристъп". Това каза д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево.

Групата на децата под 18 години не е по-малка, но за тях няма дори тази възможност (в българското законодателство има ограничения за непълнолетните лица да бъдат в комуни и подобни центрове).

Все по-често помощ търсят родители на деца на 14-15 години. Другата тревожна тенденция е, че при употребяващите амфетамини, момичетата са наравно с момчетата. Обикновено става дума за ученици, които след един-два епизода в училище биват изключвани, остават сами у дома и на грижата единствено на родителите си, които не знаят от кого да потърсят помощ, разказа лекарят.