В Европарламента прекратяват безплатните стажове, стана ясно от думите на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е член на борда на Младежката интегрупа в Европарламента. Интергрупата работи за по-добри младежки политики в Европа.

В бъдеще стажантите ще бъдат наемани пряко от Европейския парламент и техните условия ще бъдат в съответствие със стажа в администрацията на Европарламента - 1250 евро на месец с включена здравна осигуровка.

Както завършилите, така и студентите ще имат възможност да се възползват от платени стажове в офисите на евродепутатите в ЕП за период до шест месеца. Евродепутатите ще могат да имат само един стажант наведнъж.

Сега почти 25% от стажантите в офисите на евродепутатите получават под 600 евро на месец, което е двойно по-малко в сравнение със заплащането в стажантските програми на администрациите на Европейските институции.

Според Майдел ЕП трябва да дава пример. Очакванията й са с премахване на безплатните стажове в европейския законодателен орган да бъдат премахнати безплатните стажове не само в публичния, но и в частния сектор.

"Вярвам, че всеки труд трябва да бъде възнаграден. Така възпитаваме у младите чувство за справедливост, стимулираме ги да ценят и развиват уменията си и ги мотивираме да правят стажове, които ще са им безценен опит за професионална реализация", заяви Майдел.

Не стипендията, а знанията мотивирали учениците в стажовете

Не стипендията, а знанията мотивирали учениците в стажовете

МОН смята да продължи проекта с националния средства

Повод за думите й са приетите на 3 юли 2018 г. от Бюрото на Европейския парламент ключови принципи за преразглеждане на рамката за стажантите в офисите на евродепутатите.