МОН отчете успешен проект "Ученически практики". Той е с приоритетно значение за МОН, обясни заместник-министър Деница Сачева и посочи стойността му - близо 7 милиона лева.

Над 8 000 ученици са включени в проекта, като 2000 от тях са в приоритетни за икономиката сектори. 2 200 работодатели са включени с проекта, а отсреща стоят 326 професионални гимназии със заявен интерес за участие.

Директори имат 6 работни дни да заявят участие в проект за ученически практики

Директори имат 6 работни дни да заявят участие в проект за ученически практики

8000 ученика могат да е включат в проекта

Предвидена е 300 лева стипендия, като след приключване на проекта учениците ще получат сертификат за успешна практика. Приключилите практически обучения са 1619, а платените обучения са 931.

Почти всички столични професионални гимназии са се включили в проекта. Учениците в реална среда ще преминат практика. Децата ще създават виртуални фирми, за да се научат на фирмено управление.

МОН продължава усилията да задържи децата в клас

МОН продължава усилията да задържи децата в клас

Не икономически, а културни причини вадят децата от училище

Оказва се, че парите не са чак такъв стимул за децата. Повече се вълнували от практиката. Да се знае как се прави бизнес е полезно за тях, изтъкна Деница Сачева, която е доволна, че има много ентусиазирани деца.
240 часа прекарват децата с реалната икономика. Занятията се провеждат след учебните часове. В проекта участват ученици, навършили 16 години.

Проектът приключва на 9 ноември. Заради успеха му, част от него ще продължи най-вероятно с национални средства.