Списъкът с въоръжение, което България може да предостави на Украйна, вече е готов.

Това съобщава БНР, като се позовава на свой източник. Информацията не е официално потвърдена. Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка, а служебният министър анонсира, че това ще стане до края на миналата седмица.

Избраното, което ще бъде предоставено на Украйна, ще остане класифицирана информация, но решението трябва да мине през правителството и парламента.

Според Тодор Тагарев - военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан, като решенията са се взимали само от Министерство на отбраната. Така са изпратени стотици тонове помощ леко въоръжение и минохвъргачки.

Още през февруари военните пък са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна по информация на БНР, но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.

До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи

По-късно националното радио информира, че Министерският съвет е одобрил списъка на Министерство на отбраната за военната помощ за Украйна на 30 ноември, позовавайки се на данни с гриф "Поверително" в правната информационна система на МС. Народното събрание ще трябва да одобри списъка с военно имущество, както и споразумение между българското и украинското военно министерство за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори. Шефът на Командването за логистична поддръжка бригаден генерал Тодор Тодоров ще подпише споразумението при условие на последваща ратификация.

Друго решение на кабинета предвижда изпращане на един щабен офицер за усилване на звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия, петима военни в многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша или многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, и до 50 военнослужещи за обучение на украински военни. Това ще се случва в рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна, създадена през октомври за обучение на украински въоръжени сили.

Парламентът ще трябва да вземе решение също за предоставянето на военно имущество в рамките на мисията, както и за обучение у нас за бойни санитари на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година.