Спокойно и навреме е започнал изборният ден в Габрово, Бургас, Шумен, Варна, Плевен, Търговище, Велико Търново, Перник, Хасково, информира БТА.

Всички 265 секции в Седми габровски избирателен район са отворили навреме.
Днес в Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево общо 122 хиляди избиратели от всичките 141 654 жители на областта гласуват за избор на кметове на балотаж. Броят на гласоподавателите в Габрово е 65 271, в Дряново - 9 267, в Трявна - 11 997 и в Севлиево - 35 465.

Първият тур на 28 октомври премина при относително ниска избирателна активност в областния град - 32 на сто от избирателите гласуваха в Габрово, по около 50 на сто в Трявна и Севлиево, 57 на сто - в Дряново.

Изборният ден в Бургас е започнал нормално, няма сигнали за нарушения при стартиране на гласуването.
По информация от областната управа без забавяния и инциденти са отворили всички секции в областта, където има балотаж.
Днес в 8 общини и 59 селища ще се избира кмет. На първия тур миналата неделя в четири общини гласуването определи победител.

Изборният ден в община Шумен започна нормално, всички секции са отворени в 6 ч. сутринта.
В общината работят 124 секционни избирателни комисии, не е сформирана само една болнична комисия поради липса на достатъчно гласоподаватели. Секциите се охраняват от полицията, до този момент няма проблеми при гласуването и не са подавани жалби в ОИК.

На днешния балотаж право на глас имат 93 680 избиратели в общината. Вторият тур за кмет на Шумен е между Красимир Костов (БСП) и Веселин Златев.

Изборният ден на балотажа за районни кметове във Варна започна.
В града са открити всички 372 секции, като има възможност да бъде открита и една временна секция в дом "Гергана". Пет от секциите са в селата Звездица и Тополи, където се избира кмет на населено място.

В около 20 процента от секциите не се е явил по един член на комисия, но това не създава проблеми пред работата на СИК.
Във Варна право на глас имат 272 438 души, а в селата Звездица и Тополи съответно 702 и 2372 избиратели.

Изборният ден в област Плевен започна спокойно в 64 населени места със 224 избирателни секции.
При отварянето на секциите не са констатирани нарушения, свързани с охраната. Няма регистрирани инциденти или произшествия с председатели или членове на избирателните комисии, както и със служители на МВР.
Чрез балотаж днес ще бъдат избрани девет кметове на общини. На първи тур кметове бяха избрани само в Плевен и Белене.

Изборният ден в община Търговище започна нормално, отворени са всички 101 секционни избирателни комисии, съобщиха от областната администрация.
До момента няма проблеми при гласуването, не са подавани жалби в ОИК - Търговище.

Днес в областния център се провежда балотаж за избор на общински кмет между независимите кандидати д-р Красимир Мирев и Светлан Петков. Право на глас имат 58 615 избиратели.

По обобщени данни на областната администрация вторият тур на кметските избори е започнал навреме във деветте общини на област Велико Търново.

На балотаж се явяват кандидати за кметове на общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Златарица и Павликени.

Втори тур на изборите за кметове на населени места се провежда и в 57 кметства във Великотърновска област.

За двата вида избори в общините са разпределени общо 223 000 бюлетини, уточниха от информационния център на областната управа.

Общинската избирателна комисия във Велико Търново направи промени в състава на две секционни комисии поради неявяване на членове на СИК. Това не се е отразило на работата и всички 133 изборни секции са открити в 6.00 часа, председателят на ОИК Николай Петров.

Нормално е започнал изборният ден и в община Перник, съобщи председателят на ОИК Георги Михайлов. Отворени са всички 137 секции. Три от тях са предназначени за инвалиди. Вотът си могат да упражнят 90 357 избиратели в общината.

Балотаж се провежда в още три общини в Пернишка област - Радомир, Трън и Ковачевци, както и в 19 кметства.
В периода между двата тура в региона са починали 25 граждани. През същото време са се родили 12 бебета.
За първи път ще гласуват 27 жители на областта, трима от тях днес имат рожден ден.

На първи тур бяха избрани кметове на общините Земен и Брезник, както и на 10 населени места в региона. Полицейското присъствие в Перник е засилено заради сигнали за купуване на гласове.

Изборният ден в община Хасково започна навреме и без проблеми.

Право на вот на втория тур имат 94 115 жители на общината - със 115 повече спрямо първия тур.

Общо 151 секционни избирателни комисии са отворени.
За избирателите с физически и зрителни увреждания е достъпна за гласуване СИК в Клуба на инвалидите в Хасково. Те могат да заявят безплатен транспорт на тел. 62 29 68, каза председателят на ОИК.