Спор възникна в парламента използва ли служебният кабинет средства от Плана за развитие за плащане на текущи разходи. Това стана ясно по време на дебата по приемане на удължителния бюджет за 2022 г. на второ четене, който тече от обяд в парламента.

Изводът изкристализира, след като депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев поиска редакционно предложение по време на разискванията, което да приеме средствата от Плана за развитие и оперативните програми на ЕС да не могат да се прехвърлят за текущи разходи.

Служебният министър на финансите Росица Велкова, която присъства на дебата, обясни, че това не може и не трябва да се случва, тъй като ако се приеме - няма да има средства за изплащане на пенсиите на 7-мо число януари месец.

Отговорът й предизвика обвинения от страна на ГЕРБ към ПП за бюджета, който е оставило управлението на "Продължаваме промяната".

"Искат да ни вкарват в дефицити от 1997 г. Във фискалния резерв има чужди средства", посочи Ананиев.

Мартин Димитров от ДБ атакува ГЕРБ, че са раздавали пари на калпак на всички фирми по време на пандемията и подчерта "седемте диферетивни ставки на Атанасова". Създават се излишни страхове, няма опасност за пенсиите, поиска да се знае той.

Тома Биков от ГЕРБ коментира: "Лудост, в която изпуши бюджетът, резултат от управлението на ПП. Няма кабинет и мнозинство да носят отговорност. Всички разбраха, че бюджетът е пробит".

При гласуването предложението бе отхвърлено. Асен Василев даде лично обяснение, че е подкрепил предложението на Кирил Ананиев, защото така или иначе "пари има, но се радва, че залата не е залитнала в този популизъм". Десислава Атанасова обясни, че подкрепила предложението, тъй като "лъснали лъжите на ПП, че има огромен излишък в бюджета, а финансовият министър казал, че бюджетът е на червено". Тя атакува лично и несъстоятелността на Асен Василев като министър. Една година шарлатания, категорична бе тя.

"В бюджета има пари, колкото не е имало от 5 г., но страдат обръчите от фирми, на които плащате. Преча на политиката ви и вкарвам хаос в схемите ви, отговори й Асен Василев.