Депутатите започнаха да разглеждат споразумението Канада-ЕС, което смущава левицата. Червените очакват оценка на въздействието сектор по сектор за България, тъй като по време на преговорния процес страната ни не е направила нито едно изключение, за да защити някои от публичните сектори.

Представителите на БСП Лява България са категорично против подписването на това споразумение. Изразяват категорично становище срещу влизането в сила на Споразумението преди ратификацията от националните парламенти.

Търговският пакт Канада-ЕС не може да се предоговаря, обяви еврокомисар

Търговският пакт Канада-ЕС не може да се предоговаря, обяви еврокомисар

Ако започнем на ново преговорите за CETA

Представителите на КТ "Подкрепа" и КНСБ категорично не подкрепят Споразумението и го отчитат като особено рисково за българската икономика. То не трябва да бъде приемано, преди да се направи анализ на въздействието от сключването му върху икономиката и устойчивото развитие.

Списъците за достъп до пазара на услуги да бъдат позитивни, а не негативни, настояват те. Това е нов подход при търговските споразумения, който е против интересите на гражданите.

Румъния и България остават с резерви към сделката с Канада, ЕС с ултиматум към Белгия

Румъния и България остават с резерви към сделката с Канада, ЕС с ултиматум към Белгия

България и Румъния засега запазват резервите си

Иска се изключването на т.нар. ratchet клауза, при която правителствата нямат право да въвеждат нови стандарти и изисквания.

От КНСБ поставят и редица други условия за промени в преговорните позиции като включване на раздел за трудовите стандарти и права за защита на наемния труд, съобразно правилата на Международната организация на труда (МОТ); запазване правото на държавите-членки за регулиране услугите от обществен интерес; гарантиране защитата на най-високите стандарти за опазване на околната среда и на потребителите, премахване на визовия режим и др.

Това споразумение ще унищожи българската икономика, отчете лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Подписването щяло да е поредното национално предателство, според нея. Факт е, че ще паднат визите за Канада.

Визите за Канада падат

Визите за Канада падат

Готвят посещение на Трюдо в България и на Борисов в Канада

Оказва се, че тези пътувания са под половин процент от всички международни пътувания на българи. Стокообменът с Канада е под една десета от процента, по данни на социалистите. Външната комисия на парламента е за споразумението, икономическата-против.

Тя подчерта, че до момента от Борисов се е чуло само, че се е похвалил, че ще паднат визите за Канада за български граждани. "Много ниска цена за това национално предателство. Ще махнеш визите за 100 човека за сметка на това, че ще предадеш интересите на целия българския народ", обърна се тя към премиера. Председателят на левицата обясни, че посещенията на български граждани в Канада са под 0.5% от всички международни пътувания на българи, а българският износ за Канада е една десета от процента от общия ни износ. Тя заяви, че ефектът на споразумението за ЕС е, че БВП ще нарасне с 0,02% и то в дългосрочен план.

Атакистите са на мнение, че това споразумение е малкото братче на ТТИП.