Спорни текстове в Закона за досиетата принудиха парламента да прекрати разглеждането на закона, като даде специална почивка, в която контактната група да избистри текстовете.

Малко след възобновяването на четенето на закона в пленарна зала Татяна Дончева предложи текст, предвиждащ възможността досиетата на дипломати и ръководители в специалните служби да не се разкриват, ако бъдещата комисия прецени, че оповестяването на такава информация би застрашило живота на дадено лице или интересите на страната в международните отношения.

Допълнението бе изтълкувано от опозицията като обезсмисляне на целия закон и след остри реплики и дълги спорове депутатите решиха да отложат гласуването на този текст и продължиха със следващите до края на пленарното време.

По време на дебата по спорния текст Атанас Атанасов предупреди управляващите - с пазарлъка през почивката съсипвате закона.

Уплашихте се сякаш сякаш вършите ритуално убийство, което ще ви натовари с вина, която трябва да плащате.

Депутатите се доближават до стилистиката на една парламентарна гавра. 

          Николай Михайлов

Предложеният допълнителен текст от Дончева според Йордан Бакалов ако бъде приет ще се превърне във врата в полето, през която ще минават много такива, които да не бъдат проверявани за досиета - Не може да има хора, които са по-по-най, заяви той.

Предложението, направено от Дончева, д-р Николай Михайлов определи като нещо много по-лошо от „Ванко 1".

Президентът ще бъде проверяван, а един дипломат няма да бъде проверяван - това е данък, който лявата дързост плаща на тези хора от ДС, които имат власт, заяви Михайлов.

Уплашихте се сякаш вършите ритуално убийство, което ще ви натовари с вина, която трябва да плащате, продължи той от парламентарната трибуна и предупреди, че депутатите се доближават до стилистиката на една парламентарна гавра.

Той припомни, че десницата не можа да свърши работа по този закон и упрекна управляващите, че сега проиграват шанса си да я засрамят.

Филмът „Чужд сред свои, свой сред чужди" е доста стар и сме го гледали, репликира Дончева и предложи гласуването на текста да бъде отложено.

Непосредствено след закриването на пленарния ден тя поясни в кулоарите, че е направила предложението за допълнение в текста, тъй като тези, които са го договорили, не са имали смелостта да го внесат и тъй като нейната позиция е известна.

„Нали разбирате, че след като се оповестяват президент, депутати, конституционни съдии и един куп други хора да кажеш, че за 3-ма посланици не може, защото ще се срине националната сигурност и в България ще влязат чужди войски е смешно", поясни позицията си тя.

Запитана дали с отвращение е предложила спорния текст, Дончева зави: „Политиката е отвратително занимание, понякога и с отвращение трябва да се направят някои маймунджулъци".