По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни федерации и по 20 000 лв. неолимпийските по новата Програма за финансиране на спортните федерации. Това обяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на пресконференция в спортното министерство, която бе и отчет на свършеното от него като служебен министър.

Той посочи, че за първи път всички федерации ще имат средства, а не както досега едва около 44 федерации да получават пари от ведомството.

По негови думи е предвиден и по-голям бюджет за 2022 г. спрямо 2021 г.

Кузманов подчерта, че спортът, за да има пари и да бъде удовлетворен, трябва да бъде държавна политика. Той изрази задоволство от свършеното в последните осем месеца в ММС, защото предложените мерки и промени в спорта по време на дебата за съставяне на коалиционно правителство вече са изпълнени, а други са започнати.

Министърът обясни, че всяка федерация - олимпийска или неолимипйска, ще получи първоначално пари, които са регламенитрани в Програмата за финансиране на федерациите, и след това по определени критерии се изчисляват точки и на базата на резултатите ще получат още средства.

"Програмата е направена да е обективна. Всичко е на масата - цифрите са ясни. Спортовете са различни и не бива да се сравняват. Всяка федерация си получава заслуженото, защото много от федерациите досега бяха недоволни от субективното финансиране", изтъкна той.

Той посочи, че в бюджета за 2021 г. не са достигали парите за премиите на олимпийците и са били осигурени изцяло средствата с отпуснатите 3 млн. лв., получени чрез Министерския съвет. Освен това е променена и наредбата на паралимпийците - вдигнати са три пъти премиите им. Като компенсация, защото промяната влиза в сила от 2022 г., са предвидени допълнителни награди, които ще им бъдат раздадени тази седмица.

Кузманов допълни, че с решение на МС спортното министерство е получило още 1 030 000 лв., раздадени допълнително на федерациите, за да си завършат годината. С приоритет средства са дадени на федерациите по зимни спортове, за да спечелят повече квоти и да се представят добре на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Той изрази оптимизъм за българското представяне на Олимпиадата в Пекин и заяви, че колкото повече квоти спечелят нашите спортисти, толкова повече реални шансове има за отличия и успешно представяне.

Спортният министър съобщи, че само от НАП се правят 15 проверки на ММС. Една е приключила, други 7 ще завършат до две седмици, а останалите 7 продължават. Очакват се официално от НАП доклади с резултатите. Също така е извършен планов одит на "Сердика спортни имоти" ЕАД и до дни ще започне одит на дружествата "Национална спортна база" и "Академика 2011". Към момента в ММС има и 3 проверки от Сметната палата.

Чакат се отчети от Българския спортен тотализатор за изпълнението на плана за тази година. Лично на мен не ми харесва как работи при положение, че е единствения играч на пазара, заяви Кузманов.

Той съобщи, че по действащата вече Програма за кадрово осигуряване до момента няма нито един кандидат. Програмата осигурява една минимална месечна заплата на треньор в клуб, а срокът за кандидатстване е 17 декември.

България е с крачка напред по отношение на Европа за Двойната кариера на спортистите и завършващите спортни училища получавт квалификацията помощник-треньор. Системата за оценяване е разработена с НСА, отбеляза още Кузманов.

Той препоръча да се спре течът на пари чрез домакинства на световни и европейски първенства у нас. По негови думи е разработена схема и тези състезания да провеждат не отделни федерации, а ММС.

През следващата седмица екип на ММС ще покани за поредна среща представители на ПФК ЦСКА за изчистване на задълженията за ползването на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. "98% от задълженията към "Сердика спортни имоти" са от ЦСКА. Това не може да продължава и по най-бързия начин трябва да започне оздравяване на дружеството", категоричен бе Кузманов.

От своя страна зам.-министърът на младежта и спорта с ресор младеж г-жа Яничка Труева съобщи, че в МС е внесен Закон за допълнение и изменени на Закона за младежта, а проектът на Стратегията за младежта 2021 -2030 г. е минал съгласуване, приет е от МС и е вкаран за обсъждане и приемане в 47-ото НС.

Тя посочи, че по проекта "Разработване и внедряване на стандарти за качество при предоставяне на младежки услуги в България", изпълняван от ММС по ОПРЧР, ще се направи тестване в 7 областни младежки центъра в страната за стандарти. В продължение на 14 месеца те ще тестват тези стандарти и резултатите ще влязат като изискване за качество на всички младежки услуги.

Целта е да се създаде единен стандарт за финансиране на младежки дейности за правилно бюджетиране и ориентиране на държавния и европейския ресурс към младежите.

Продължава оценката на изпълнението на проектите за младежи, финансиране с пари по чл. 10а от Закона за хазарта, чиито договори са подписани от редовното правителство.