В момента няма данни мигрантите от Гърция в района на Идомени да имат намерение да влязат на българска територия. Това заяви пред БНР директорът на службата главен комисар Антонио Ангелов след като над 200 мигранти пострадаха при щурм на македонската граница.

"Гръцките колеги успяват да не допуснат потокът да се насочи към българските граници. Все пак ние наблюдаваме внимателно какво се случва на съседна територия", заяви той.

Над 10 хиляди нелегални имигранти не са допуснати от Гранична полиция да влязат в България през първите три месеца на 2016 година. 1336 са нелегалните мигранти, които Гранична полиция е заловила при опитите им да влязат нелегално у нас за първите три месеца на годината.

Според главен комисар Антонио Ангелов тази цифра е по-малка в сравнение с броя на хората, които са заловени за същия период на миналата година.

"На турска територия сме забелязали 10 111 души, които не са допуснати да влязат на наша територия, именно от нашите действия по самата гранична бразда. Това са хора, които, забелязвайки граничните патрули, се отказват да преминат на територията на България", заяви той.

Граничар номер 1 не отрече, че продължават и опитите на част от бежанците, които са регистрирани у нас, да се придвижат към страните от Западна Европа, допълват от Главната дирекция.

За първите месеци на тази година няма нито един случай на опит от страна на бежанци да влязат у нас по море, коментира още директорът на Гранична полиция.