Средната месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение у нас през първото тримесечие на 2007 г. се покачила с 16.7% на годишна база, показват данните на НСИ, които Money.bg цитира.

Средната заплата се е покачила до 384 лв. през първите три месеца, като през същия период година по-рано е била в размер на 329 лв.

Заплатите в обществения сектор са се покачили с 13 на сто през първото тримесечие на тази година, като средната заплата в този сектор е достигнала 449 лв. на месец.

В частния сектор ръста на заплатите е по-голям в размер на 20%, като средното възнаграждение към март у нас възлиза на 358 лв. за месец.

Най-високи през първото тримесечие на 2007 г. остават заплатите във финансовото посредничество, със средно месечно възнаграждение в размер на 897 лв. за месец. Високи са заплатите също така в сферата на производството и разпределението на електроенергия, газ и вода (666 лв.), както и при добивната промишленост (670 лв. за месец).

Най-ниски през тримесечието са заплатите в хотелиерството и ресторантьорството (259 лв. за месец) и сферата на селското, ловно, горско и рибно стопанство (273 лв.), сочат още данните на националната ни статистика.

Териториалната разбивка на данните показва, че столицата остава градът с най-високи заплати в страната. Средномесечната заплата в София се е покачила до 502 лв. на месец за първото тримесечие на годината, показват данните на НСИ.

Следващи в класацията остават областите София-окръг и Враца, където средните заплати достигат респективно 402 и 407 лв. на месец. Най-ниски са заплатите в благоевградска и хасковска област със средномесечно ниво от 289-300 лв.