Третата национална катастрофа чука на вратата ни днес, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на заседанието на конгреса на социалистите.

По думите му днешното управление налага удар върху духовността на българите. За днешните подрастващи не важат ценностите на Левски, Ботев и Вазов, подчерта соцлидерът.

При започването на конгреса БСП остро осъди инцидентите в Норвегия. Сергей Станишев изрази солидарността на левицата с норвежкия народ. Предстои партията да изпрати съболезнователна телеграма. БСП остро осъжда всички прояви на ксенофобия и десен екстремизъм, подчерта бившият премиер

С едноминутно мълчание делегатите на конгреса почетоха паметта на поета Никола Вапцаров, който на 22 юли 1942 г. заедно със свои другари е разстрелян от фашисткото правителство. Конгресът започна с българския химна, химна на ЕС и интернационала.

Днес България се управлява от групировка, алчна за власт, заяви Сергей Станишев в словото си пред конгреса.

Според него в момента в България си проправя път пълзяща диктатура.

Днес заобикалящата ни действителност е пълно отрицание на нашите въжделения и надежди, посочи експремиерът. Вече близо 20 години срещу нашата партия се води идеологическа война, допълни той.

По думите на Станишев в навечерието на 120-годишнината от създаването на БСП социалистите трябва да подчертаят, че са прочели урока на времето и оставят на пътя на осъществяването на социалистическия идеал.

Не спираме да вярваме, че българите и България ще живеят в по-справедлив свят, продължи той. Не можем да позволим върху партията да се сипят хули, обърна се към делегатите Станишев.

Във войната срещу нас не се пестят сили, каза още лидерът на БСП. Той е на мнение, че за левицата предстоят най-трудните президентски и местни избори за последните 20 години. Станишев обясни, че на среща си левицата има опонент, който ще използва всички средства и който ще се води от максимата "целта оправдава средствата".

Калфин:
От вота на българските граждани зависи дали ще се въведе в българската политика плурализмът и съревнованието на идеи или "ще дадем властта в ръцете на един единствен човек и ще станем зависими от него и от неговите собствени зависимости"
Още...

Лидерът на партията очаква срещу кандидатите на социалистите да се изсипят заплахи, шантаж, подкупи, черен ПР, гонене до дупка. Като се замисли човек, ще настръхне, заяви той. Въпреки това Станишев подчерта, че БСП не смята, че битката е обречена.

Нашата основна задача е да помогнем на хората да си отворят очите, да осмислят какво се случва със страната и какво бъдеще чертае политиката на ГЕРБ за всеки един български гражданин, подчерта още лидерът на БСП.

Друга цел пред левицата е да покаже на хората, че има надежда и може да е различно.

Според Станишев ГЕРБ бяга от същинската предизборна кампания. В очите на българите те вече не са добрите момчета, заяви соцлидерът. Ще опитат обаче да се представят за по-малкото зло, ще плашат с призрака на лошата тройна коалиция, смята Сергей Станишев.

Ние трябва да се опрем на нарастващия народен гняв, който все още е потиснат и търси начин да накаже ГЕРБ заради излъганите надежди и обещания, призова той.

2 варианта за левицата вижда Станишев след изборите на есен - БСП да е в добра стартова позиция за следващите парламентарни избори, вторият вариант е при тежка загуба левицата да затъне във вътрешни борби и разчистване на сметки.

Соцлидерът даде висока оценка на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Това е основата и за нашето самочувствие да поискаме от хората подкрепа за кандидата на българските социалисти за президент Ивайло Клафин, подчерта Сергей Станишев.

Според него българите искат от президента да е обединител на нацията, да представлява добре страната по света и да има авторитет в Европа, да е честен и почтен, да е близък до нуждите на хората. Смея да твърдя, че Ивайло отговаря на всички тези изисквания, категоричен бе лидерът на БСП. Убеден съм, че той ще бъде безкомпромисен пазител на буквата и духа на Конституцията и няма да се поколебае да пресече посегателства върху демократичния и социалния характер на държавата, изтъкна Станишев.

Според него Калфин е доказал, че не е изпълнител на външна воля. Показал е, че не е кабинетен или бюрократичен политик, допълни соцлидерът. Умее да чува различни мнения и да работи с хора с различни политически убеждения и с представители на гражданското общество, смята Сергей Станишев.

Той припомни в изказването си пред конгреса и споровете в средите на левицата дали кандидатът за президент на БСП трябва да е задължително партийна кандидатура.

Според Станишев Ивайло Калфин неедонократно е заявявал безапелционната си подкрепа за лявата кауза. Влизал е в много битки с наши опоненти в тежки моменти за БСП с лицето си и ги е печелил, подчерта Станишев.