Ценното съдействие на Катар за завръщането на сънародниците ни в родината през юли 2007 г. няма да бъде забравено от българската общественост.

С тези думи министър-председателят Сергей Станишев посрещна емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който е на официално посещение у нас.

Премиерът лично му благодари за изключително важната роля, която емирът е изиграл в решаващата фаза на уреждане на казуса с българските медици в Либия.

Централна тема на днешната среща беше желанието на двете страни да разширят сътрудничеството си в икономическата сфера. Акцент беше поставен върху енергетиката, туризма и строителството.
Според Станишев са налице благоприятни условия за взаимноизгодно инвестиционно сътрудничество в тези области.

Той подчерта намеренията на България да се включи в големи европейски енергийни проекти, сред които е и втората атомна централа у нас. Станишев изрази готовност при интерес от страна на Катар, да се работи в областта на енергетиката и съвместно с австрийски партньори.

Емирът на Катар подчерта, че страната му търси пазар за енергоресурси, тъй като е богата на тях. Обсъдена бе възможността за съвместно изграждане на терминал за втечнен газ, който да обслужва през Гърция не само България, но и други европейски страни.

Припомняме, подобни разговори бяха водени и вчера, по време на срещата между емира и президента Първанов.

Станишев обърна внимание на възможностите за сериозни катарски инвестиции в туризма, най-вече в балнеолечението и спа-туризма.

Емирът на Катар изрази задоволството си от възможността за откриването на пряка въздушна линия между България и Катар.
Шейх Ал Тани благодари за намерението на България в близко бъдеще да открие свое посолство в Катар и увери, че и страната му има същите намерения.