“Отбелязваме победата в най-страшната война на ХХ век, когато хора от различни страни, с различни идеологии, с различно минало и виждане за бъдещето се обединиха срещу най-страшната чума на века – фашизма и почитаме паметта на тези, които са дали своя живот в този борба.

Това заяви Сергей Станишев след като днес заедно с колегите си Румен Овчаров, Румен Петков и Георги Пирински поднесе венец пред паметника на Съветската армия.

Лидерът на БСП бе единственият политик, който уважи честванията на 60-годишнината от Победата над фашизма пред спорния монумент в центъра на София.

Хората, дошли да почетат 9 май, се събраха в подножието на паметника от рано сутринта, за да наблюдават на инсталираната там видеостена прякото предаване на парада от Червения площад в Москва.

Ветерани с натежали от ордени и медали гърди - връстници на победата, както и съвсем млади хора, идваха да сложат цвете на гранитния пиедестал.

Сред най-често обсъжданите теми на побелелите участници във войната бе как от година на година редиците им намаляват и възмущението им от отвореното писмо на група световни политици срещу честванията на Деня на Победата, подпис под което е сложил и бившият български премиер Филип Димитров.

Историята винаги подлежи на интерпретации, коментира Сергей Станишев. Според него историята е политика, обърната към миналото, но не случайно тя е единствената наука, която има своя муза.

Историята всичко поставя по местата си, категоричен бе соцлидерът.

На площада пред паметника освен руски и български трибагреници се развяваха няколко червени знамена със сърп и чук, имаше и портрети на Сталин.

Възрастна жена носеше репродукция на известната снимка от Великата отечествена война “Комисар”.

Търговци на байрачета предлагаха и знаменцето на ЕС, но звездно-синьото флагче не се ползваше с внимание, въпреки отбелязвания днес празник на Стария континент.

Една от най-големите ценности на Европа е мирът, ЕС е изграден на принципите на сътрудничеството, на взаимодействието в запазване на стабилността, заяви Сергей Станишев. Според него това е едно огромно постижение на съвременна Европа - след стотици години войни и ние дължим много на хората, които са жертвали своя живот по време на последната, затова днешният ден на Европа да бъде мирен.

Съпроводен от почетен гвардейски караул под звуците на “Вставай страна огромная” венци пред паметника на Съветската армия положиха вицепрезидентът ген. Ангел Марин, представители на посолството на Русия, Украйна, Казахстан, Беларус, военните аташета на Франция, и други западни дипломатически мисии.

Спомням си годините, когато участвах в празненствата в Ленинград, заедно с фронтоваци, с хората, преживели Ленинградската блокада и всичко това сега се наслагва с преживяванията от новото време, каза ген. Марин.

Той сподели, че е изпитал радост, когато днес на парада в Москва е видял заедно лидерите на страните, които преди 60 години са разгромили фашизма и обяви, че намира това за добър знак.

Жалко е, че се правят опити за ревизии на историята, но защо българските политици трябва да са изключение от тези опити, коментира Марин дисидентското писмо.

И такива хора има, добави генералът, но голямото е толкова важно и толкова значимо, че всичко това е несъизмеримо с него.

По време на тържеството транслацията от руската телевизия, която предаваше празничния концерт на Йосиф Кобзон, се редуваше със записи на песни от Велика Отечествена война.

Звучаха и “Шумете дебри и Балкани”, “Хей поле широко”.

Много хора разпознаваха любимите мелодии и също пееха.

Група млади хора от Движение за съпротива “23 септември” се опитаха да раздават листовки, заклеймяващи гибелната за България политика на управляващата върхушка.

Това бе окачествено като влошаване на обществения ред от страна на полицаите от силите за охрана на СДВР и на нарушителите бе съставен протокол, а след това и акт за неизпълнение на полицейско разпореждане.

По думите на активистите на движението грубото отнемане на конституционното им право за свободно изразяване на мнение е било съпроводено със заплахи за физическа разправа от страна на ръководещия охранителната операция майор, който дори отказал да се представи със значка и личен номер.

Независимо от този дребен инцидент, който остана незабелязан от повечето празнуващи, тържествата продължиха с изпълнение на вокален ансамбъл от Волгоград и солови изпълнения на Грета Ганчева, които по традиция за този ден започнаха с емблематичната песен на Булат Окуджава от филма “Беларуската гара” “Сдесь птицы не поют”.

Изпълнението на Ганчева спонтанно бе подето от целия площад.

В същото време българското Министерство на отбраната и генералитетът отбелязаха празника с поднасяне на венци пред Паметника на незнайния воин.