В настоящия момент пред проекта за газопровода "Набуко" има по-добра перспектива.

Всеки икономически проект носи своите рискове и трябва да има ясна политическа и финансова подкрепа, за да започне, заяви премиерът Сергей Станишев в Будапеща.

В унгарската столица се провежда среща на високо равнище на "Набуко", в която участниците ще приемат декларация за политическа подкрепа на проекта.

"Аз подчертах първо, че твърде дълго време се говореше повече, отколкото се правеше. Сега е моментът повече конкретни неща да се направят, за което ние винаги сме настоявали", заяви премиерът Станишев, цитиран от БНР. 

"Не се съмнявам, че и през следващите месеци ще има конкретна работа и страните, които участват в проекта, са се ангажирали дори до лятото да се стигне до междуправителствено споразумение за реализацията на проекта "Набуко", което е изключително важно и без него трудно можем да очакваме успех на самия проект", коментира още Сергей Станишев.

"Другият важен момент е ангажиментът и на чешкото председателство, и на Европейската комисия, и на финансовите институции на ЕС в подкрепа на проекта във финансов план, тъй като всеки един търговски проект, икономически проект, има своите рискове и тези рискове трябва да бъдат покрити", коментира българският премиер.