Първи май е ден на надежда за хората на труда за по-добро настояще, по-високи доходи, по-светло бъдеще.

Това каза на тържеството в Борисовата градина, посветено на международния ден на работническата солидарност, министър-председателят и председател на ВС на БСП Сергей Станишев.

Тържественото шествие по случай празника потегли от Народното събрание, предвождано от 50 кабагайди и премина по централните улици до парка, където се събраха повече от 2 000 членове и симпатизанти на БСП от цялата страна, с партийни и национални знамена и знамена на Европейския съюз.

Организаторите се бяха погрижили за настроението на присъстващите и до началото на митинга на импровизираната естрада бяха изпълнени популярни песни. В програмата бяха българските представители на тазгодишното издание на „Евровизия" дуетът Стоян Янкулов и Елица Тодорова.

Сергей Станишев подчерта, че българите са постигнали своята европейска мечта да живеят равноправно с другите европейски народи в демокрация, солидарност и просперитет.

Той уточни, че най-тежката финална права от дългия трънлив път на прехода, за който всички платиха висока социална цена и много хора загубиха своята надежда и перспектива в живота, бе реализирана и гарантирана от управлението, в което социалистите играеха решаваща роля.

Година и половина откакто сме в управлението, продължи премиерът, ние изпълнихме немалко от нашите предизборни обещания.

Българската левица не раздава празни обещания, защото хората не прощават лъжи и празни приказки, още повече, че след влизането ни в ЕС очакванията на българските граждани са много по-високи, каза премиерът и допълни, че българите очакват по-високи социални права, по-високи доходи и по-добро бъдеще за техните деца.

Това означава, че хората като цяло очакват българските социалисти да свършат повече и по-добра работа, каза Станишев.

Той призова хората да дадат своята подкрепа за кандидатурата на Платформа „Европейски социалисти" на 20 май.

Като приоритети в дейността на българските евросоциалисти Станишев определи бъдещето на българската атомна енергетика, защита на правата на потребителите и връщането у дома на осъдени в Либия български медици.

Той подчерта, че Българската социалистическа партия е гарант да европейската перспектива на страната.

В Европейския парламент те заедно със семейството на европейските социалисти ще отстояват социалното бъдеще на Европа.

Министърът на икономиката и заместник-председател на ВС на БСП Румен Овчаров подчерта, че България влиза в ЕС с високо вдигната глава, с работеща икономика и големи инвестиции.

Тай каза, че българските социалисти ще изпълнят своите предизборни обещания и ще увеличат заплатите, защото доходите са техният първи приоритет.

Първият в листата на ПЕС Кристиян Вигенин изтъкна, че има честта да бъде водач на листата на най-българската партия.

Днес ние сме в управлението на страната и правим всичко възможно България да бъде социално справедлива държава, но затова са необходими усилията и добрата координация на всички нас, каза той.

Вигенин подчерта, че ПЕС са единствените, които предлагат политика, дебат по същество, който да направи България по-социална, за разлика от другите политически сили, които предлагат дебат само като опаковка.

На митинга присъстваха и представители на социалистите в Европейския парламент.

След това тържеството продължи с музикални и танцови изпълнения на фолклорни ансамбли от страната.