"Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми."

Това написа президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в отворено писмо до премиера Борисов.

Сергей Станишев счита, че бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието.

Увеличават се случаите на домашно насилие в Хасковско

Увеличават се случаите на домашно насилие в Хасковско

Дори след ограничителна заповед агресорите се връщат при жертвата

Той цитира данни на неправителствените организации, според които Програмата за 2017 г. е била предложена за обществено обсъждане едва през ноември (2017 г.), а би трябвало да предвижда мерки за цялата (2017) година. Тя е удължена за 2018 г., но процедурите още не са проведени.
По тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи и др.

"Представители на неправителствения сектор в България обаче алармират, че само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение, а процедури за миналата година въобще не са били провеждани - дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono."

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието, днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка. В момента тя се поддържа от доброволци чрез неправителствените организации през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова са необходими средства.

МС отпусна 450 000 лева за справяне с домашното насилие

МС отпусна 450 000 лева за справяне с домашното насилие

Финансират и Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие

Станишев предупреждава, че "ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие. Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие.

Според лидера на ПЕС е недопустимо в XXI век, в европейска България да се води дебат "за" и "против" основни човешки права.

Започват масови проверки по социалните домове

Започват масови проверки по социалните домове

Манталитетът ни е виновен за шамареното възпитание, според Бисер Петков

"Смятам, че именно по време на българското Председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности."

Бившият лидер на БСП посочва, че всички политически партии са се обявили срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите. Той поставя под съмнение преобладаващото мнение, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема. Контрапункт е шокиращата черна статистика - поне 5 убийства само от началото на тази година.

Институциите не знаят колко са жертвите на насилие у нас

Институциите не знаят колко са жертвите на насилие у нас

Жертви на насилие са повече деца, отколкото жени

"Вместо да хвърли светлина върху проблема и да мобилизира обществен ресурс за справянето с него, подмененият дебат у нас окуражава насилниците и усилва чувството им за безнаказаност. А от друга страна - обезкуражава жертвите и засилва чувство им за безпомощност, за липса на подкрепа както от страна на институциите, така и от обществото", заявява Сергей Станишев и призовава за мобилизация на институциите, както и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие. Трябва да се покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество.

"Законовите мерки за преследване на извършителите не постигат най-важната цел - превенция и изкореняване на проблема. Това се постига само чрез промяна на обществената нагласа към категорично осъждане на подобни прояви. За това са необходими обединените усилия на всички институции и политически партии и лидери - това изисква едно отговорно държавническо поведение. Отговорност на държавата, партиите и институциите е да дадат началото на такова усилие. Иначе бездействието ще ги превърне в съучастници."

Виола убита със стик за голф и три вида ножове

Виола убита със стик за голф и три вида ножове

СГП внесе обвинителен акт в СГС срещу Стефан Станев за убийството на Виола Николова

"Общото впечатление е, че държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за подкрепа на преживели насилие, денонощна гореща телефонна линия, осигуряват психологическа и правна помощ. Самите те обаче, особено в контекста на изкривения публичен дебат, са изправени пред огромни предизвикателства - от липсата на финансиране до враждебната публична среда, в която са принудени да вършат работата си.
Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, само за последния месец, именно по тази причина. Истината е, че институциите не вършат дори задълженията, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а проблемът се задълбочава", коментира Станишев.

Той призовава правителството към спешни мерки за отпускането на предвидените средства и цялостна кампания срещу насилието над жени и деца и домашното насилие.