Министрите от кабинета "Борисов-3" отпуснаха на правосъдното министерство 450 000 лв. Те са за финансиране на Консултативните центрове за жертви на насилие, Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите. Това съобщиха от Министерския съвет.

Пренасочването на пари от републиканския бюджет е във връзка с решение от 17 януари 2018 г. на Министерския съвет. Тогава е приета Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г.

Станишев към Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

Станишев към Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

Правната уредба не е достатъчна

В изпълнение на националната програма министърът на правосъдието е издал заповед за определяне състав на комисия, която да разработи финансирането на програми, свързани с домашно насилие.

Конкурсите за финансирането на програмите трябва се обявяват всяка година до 31 март и за това няма забавяне, обясняват от МС.

Припомняме, поради липса на финансиране се очаква от тази нощ да спре денонощната национална телефонна линия за сигнали за домашно насилие.

"На базата на тази информация опровергаваме твърдението, че Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от домашно насилие ще спре работа на 14 февруари. Министерство на правосъдието е включило в годишния си план за 2018 г. за възлагане на обществени поръчки финансирането на Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от домашно насилие. Поръчката е стартирала и финансиране е осигурено с оглед непрекъсване на денонощните консултации и насочване на пострадали от домашно насилие лица", съобщават от Министерския съвет.