Културата има ключова роля в европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа и на района като цяло.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев на откриването на Третата среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа в резиденция "Бояна", предаде БНР.

Форумът ще продължи до 25 март.

"Опазването на културната идентичност е ценно за нас. Същевременно културното сътрудничество намира най-прекия път за общуване, защото езикът на изкуството е достъпен за всички. Радвам се, че успоредно с икономическото и политическото сътрудничество работи и Съветът на министрите на културата от Югоизточна Европа. Убеден съм, че културните коридори и други подобни инициативи имат огромен потенциал. Осъществяването им е най-прекия път за европейска интеграция", посочи премиерът.

Едно от основните предизвикателства пред културната политика в наши дни е, че културата се превърна в стока за потребление, в продукт от всекидневния живот, каза в словото си на откриването министърът на културата Стефан Данаилов.

По думите му все повече се налага културната политика да се обръща към останалите обществени сфери, за да докаже изискваната от нея устойчивост, което се отразява и на извършваните в последните години структурни реформи. В това взаимодействие тя показва ресурс, който даде възможности другите обществени и икономически области да се възползват от нейния потенциал. Затова и самата култура все повече се възприема като важен фактор за устойчиво развитие, икономически прогрес, социално сближаване, политическа стабилност и мирно съжителство.

Основните теми на Третата среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа са свързани с регионалното сътрудничество в културата и културното наследство между страните от района и партньорството с международни организации.

Ще бъде направен преглед на постигнатото по изпълнението на Стратегията за идентифициране, опазване, устойчиво използване и популяризиране на културните коридори в Югоизточна Европа и съвместния план за действие със Съвета на Европа в рамките на регионалната му програма за културно и природно наследство. Ще бъдат представени и други инициативи на Съвета на Европа за Югоизточна Европа.