Въпреки че сме в разрага на кампанията за депутати в европейския парламент, все още липсват силни дебати, силни изяви на хората от листите на отделните партии, голяма част от които се крият зад своите лидери, заяви на пресконференция във Враца министър-председателят и председател на ВС на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Премиерът прикани кандидатите за евродепутати към по-голяма публичност и участие в дебати, свързани с приоритетите на България, към позитивна и градивна за България кампания.

За коалиция "Платформа на европейските социалисти" тези приоритети са освобождаването на българските медицински сестри и защитата на българската ядрена енергетика, отговори втората в листата Илияна Йотова.

И докато по първата кауза страната ни има пълна международна подкрепа, по втората трябва да се лобира в европарламента, да се търсят съюзници сред всички страни членки на ЕС.
Проблемът не опира само до повторното отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ"Козлодуй", а и до изграждането на АЕЦ"Белене", която също има немалко противници, уточни Йотова и посочи, че точно по тази тема трябва да се обединят всички 18 български евродепутати, защото тя е национална кауза.

Станишев допълни, че сегашното правителство води последователна политика в усилията за защита на ядрената енрегетика. По наша инициатива се създаде европейски ядрен форум, на който ще се дискутират и ще се търсят решения на важни за европейските страни проблеми, включително за българските атомни централи в Козлодуй и Белене, каза още Станишев.

Председателят на областната организация на БСП и народен представител Димитър Гъндев прогнозира 40-процентна активност на избирателите от Врачанска област на 20 май, като 60 процента от тях ще гласуват за "Платформа на европейските социалисти".

Тази вечер на площад "Христо Ботев" с митинг-концерт ще бъде открита предизборната кампания на коалицията за евродепутати.