Премиерът Сергей Станишев заяви в Тирана, че България не може да изнася ток за Албания. Той призова страните от региона с проблеми в енергийната сфера да се обърнат към ЕК.

Двамата премиери обсъдиха дългосрочната енергийна обстановка на Балканите. Албанският премиер Сали Бериша заяви, че гласът на балканските държави трябва да бъде чут за така създалата се енергийна ситуация в югоизточна Европа след затварянето на 3 и 4 блок.

Икономиките на балканските държави са във възход и затова се нуждаят от постоянни енергоресурси, каза още албанският премиер. От своя страна Станишев заяви, че България не може да изнася ток за Албания. В дългосрочен план проблемът може да се реши след изграждането на атомната централа в Белене и допълнителни енергийни мощности.

Друга основна тема от съвместната пресконференция на двамата премиери бе икономическото сътрудничество между София и Тирана. Албанският премиер покани българските инвеститори да влагат в областите на туризма и енергетиката.

В Тирана изграждането на коридор номер 8 остава основен приоритет. Сали Бериша се изказа и в полза на петролопровода Набуко, който свързва България, Македония и Албания.

Магистралата София - Тирана също е сред важните проекти за албанските власти. На конференцията двамата премиери са обсъдили също така и въпросът за бъдещия статут на областта Косово.

Докато албанският премиер се обяви за свободно Косово, българският му колега заяви, че София подкрепя работата на екипа на международния посредник Марти Ахтисаари и за трайната стабилизация на западните Балкани.