Пенсиите ще бъдат вдигнати, отделно от увеличението от 1 юли.
Това заяви премиерът Станишев, който гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той съобщи, че по отношение на пенсиите се обсъжда още една мярка, която ще бъде изчислявана допълнително - за тежестта на всяка година реален стаж, да бъде също така преизчислена.

По отношение на българските пенсионери, коментира премиерът, това е една сериозна стъпка. Аз винаги съм казвал, че за тях трябва да се направи много.
Станишев посочи още, че това не е единствената мярка на правителството в социалната сфера.

По думите му това е първото правителство, което е направило такива неща за майчинството и отговорното родителство. България е страна с едно от най-дългите периоди на обезщетение за майчинство, изтъкна още Станишев.

Той припомни и решеното на срещата в Катарино за промяната на модела на социално-осигурителанта тежест - 8% - работник - 10 - работодадел и 12 % - държава.

След като бяха направени толкова жестове от страна на правителството към бизнеса, очакваме от него - още по-голяма отговорност, подчерта министър-председателят.

По повод напреженето около поскъпването на горивата той коментира, че в по последните данни от НСИ - средната работна заплата се е увеличила с 24%.
Инфлацията е по-малка. Някои цени вървят нагоре, други - на долу. Няма как горивата да вървят надолу, след като барелът стигна 128 долара.

Въпреки това, в страната се наблюдава тенденция на овладяване на инфлацията, изтъкна той. През април, по негови данни, инфлацията е 0,7%.

В същото време Станишев е убеден, че хората искат да видят промените в хладилника си.

По думите му управляващите винаги са търсили баланс - "дори, когато сме предприемали десни промени, ние сме се стремили към един баланс."

Намаляването на корпоративния данък, ни позволи да съберем пари, с които увеличихме пенсиите.
Има 41% повече постъпления в бюджета от данъците върху доходите на физически лица, което дава допълнителен ресурс за социалните реформи, изтъкна Станишев и добави, че никога не е бил привърженик на резки завои, които могат да обърнат колата.

"Аз никога не съм бил привърженик на резки завои, които биха могли да обърнат колата на държавата, като цяло. Но определено има посока към по-социална, по-отговорна политика"

Той коментира и темата за парламентарните избори - предсрочни, или нормални догодина, заявявайки, че всичко от политиката се определя от волята на гражданите.

Аз стотици пъти съм казвал - следващото правителството ще е коалиционно, от две партии поне. Всеки, който иска да управлява трябва да се научи да води диалог с другите, отбеляза премиерът.

Да не би ние да сме мислили, че ще управляваме с НДСВ, но гражданите казаха - първата партия - БСП, втората НДСВ, третата ДПС, коментира още той.

По думите му избирателите, които са върховният съдник, ще кажат кой ще управлява страната.

Основният проблем според Станишев на кмета на София и лидер на ГЕРБ е постоянната смяна на позицията.
И за ДПС е говорил какво ли е. Казвал е и че Доган е добър политик - аз го разбирам - от гледна точка на коалиция, и какви ли не лоши неща за ДПС.

Затова не давам вече много ухо на това, което говори, отбеляза Станишев.
Той е категоричен, че не се притеснява, че управлява с ДПС. Не съм престъпил граница, която би била неприемлива за мен.
ДПС не са ми поставяли никакви условия, ДПС се държи коректно като партньор, както се държи и НДСВ, както се държим и ние, коментира премиерът.

В тази връзка той засегна и въпроса за кампанията в Брюксел срещу България.
Всеки един политик, всяка една партия трябва да работи за България, а не да работи да оцапа България, категоричен е Станишев.

"Аз съм бил в опозиция 4 години, но никога не съм си позволявал вътрешнополитическите ни спорове да ги излагам на показ", заяви той, визирайки някои действия на партия ГЕРБ.

Премиерът коментира и ситуацията около Първа инвестиционна банка и магистрала „Тракия".

Има една приказка, че муха и банка се убиват с вестник, заяви премиерът по повод слуховете за нестабилност на банката.
Колкото и стабилна да е една банка, колкото и добре да стои на пазара, ако започне една вълна от недоверие, тя може да бъде съсипана, отбеляза Станишев.

Той подчерта, че няма никакви основания по отношение на банката, за която става въпрос, да се притесняват вложителите. Няма причина за безпокойство.

Ако някой се опитва да играе игри на гърба на хората, няма да го допуснем. Точно затова има безпрецедентен резерв - пазим валутния борд, спестяванията на хората и ако има някакъв риск, ще го използваме, увери Станишев.

Той бе категоричен, че магистрала „Тракия" ще бъде строена. Жал ми е, че толкова време се загуби. Постарахме се да подобрим договора, той е подобрен драматично. Минахме през ЕВРОСТАТ, всичко е готово. Трябва просто да се проведе търгът, отбеляза още министър-председателят.