Нуждаем се от партньорство с Турция. Тава коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев в ефира на Би Ти Ви.

По отношение на искането на южната ни съседка за либерализация на визовия режим за турски граждани Станишев подчерта, че има  изисквания, които Турция трябва да покрие. Освен това тя трябва да  изпълнява и всички международни ангажименти, което е поела.

По думите на Станишев, казусът с бежанците е само част от отношенията между Турция и Европейския съюз.
ЕС се намира в криза и скача от една  криза в друга , посочи още президентът на ПЕС. Според него, хората не виждан Европейският съюз да дава сигурност и перспектива

Той коментира и ситуацията в България. 
Имаме привидна стабилност на статуквото, смята Станишев.  

По отношение на войната ГЕПБ-ДСБ той е на мнение, че политическият живот у нас се свежда само до вътрешните борби във властта.  
Много е шизофренична позицията на ДСБ, нека се определят, предлага още президентът на ПЕС.

За спрените поръчки от премиера Борисов той е на мнение, че министър-председателят не бил убедителен и трябвало да поясни съмненията си.

За механизма за сътрудничество и  оценка на Европейската комисия Станишев подчерта, че няма ясни критерии за оценка. 4Имам чувството че сме в ситуация на плаващи пясъци”, коментира още Сергей Станишев. Той допълни, че иска да види реформи, които да дадат доверие на хората в България.  

Станишев коментира и предстоящия конгрес на БСП, като заяви, че лидерското състезание показва, че БСП е демократична партия. 
Той вижда активизиране на опозиционната роля на столетницата, но очаква от нея още повече активност и БСП да е с поглед в бъдещето.