В дискусията след представянето на доклада и стратегията за ускорено развитие на страната, разработени по поръчка на президента, премиерът Сергей Станишев изтъкна, че сега е необходимо и правителството, и парламентът, и обществото да търсят по-активна политика по отношение на доходите, но наред с това трябва да се търсят възможности за бързо повишаване на конкуретноспособността на икономиката чрез инвестиции в инфракструктурата и човешкия капитал.

Като източници за такива инвестиции Станишев посочи големия потенциал на еврофондовете и планираното увеличение на капиталовите разходи на държавата за следващата година с 2 % от ДВП, което се равнява на 1 милиард лева.
Тези средства могат да бъдат насочени за подобряване на човешкия капитал, конкуретноспособоността на предприятията и развитието на инфраструктурата, което е свързано с икономическото развитие.

Станишев подчерта, че не бива да бъде подлагана на риск финансовата стабилност на страната заради едни или други искания на различни групи - най-вече за доходите.

Действайки под натиск на обстоятелствата, ще стигнем до задънена улица, предупреди премиерът.
По думите му това, от което България се нуждае, е да бъдат определени националните приоритети с максимално широк консенсус.

Необходимо е в развитието на ЕС, на европейския социален модел, да търсим своя национален път на развитие, подчерта премиерът.

Не липсваха критики по време на дискусията по отношение на доклада и стратегията.
Георги Ангелов от институт „Отворено общество" се присъедини към казаното от премиера, че без фискална стабилност не може да има нито заетост, нито доходи, нито пенсии.

Ангелов каза, че проблемите на пазара на труда в доклада и стратегията са добре анализирани и изказа подкрепа за препоръките за по-гъвкав пазар на труда, но отбеляза също, че други текстове насочват към обратното - към по-негъвкав пазар, като национално договаряне на заплати и минимална заплата.

Не може пазарът на труда да е едновременно гъвкав и негъвкав, посочи Ангелов и като друга критична бележка обърна внимание на високото облагане на труда в България-30-40 %.

Като пример за несъвместими тези, той посочи и страниците, посветени на оттеглянето на държавата от икономиката, конкурентноспособността и многото страници, отделени на това как държавата трябва да избира приоритети.
Или има фондова борса и предприемачи, които решават какво да се прави, или чиновниците са тези, които решават, напомни Ангелов.

Цветан Симеонов от БТПП изтъкна, че обучението по предприемачество е ключов фактор, но е неприемливо това да става чрез създаване на министерство на предприемачеството и високите технологии, както е споменато в материала.
Вместо това той настоя да бъде въведено обучение по предприемачество още от първи клас.

Професор Иван Ангелов обърна внимание, че последният раздел на стратегията е много слаб и се аргументира с това, че във формулирането на основната цел е допусната груба грешка.

Дългосрочни цели са записани като средносрочни, което на икономически език означава период от 5-7 години, поясни Ангелов.
Той посочи още, че стратегията има и неграмотна таблица.

Наивно е да се смята с 15 г. в бъдеще каква ще е година по-година инфлацията, колко щял да е притокът на преки чуждестранни инвестиции по години, колко ще е финансирането от фондовете на ЕС и националното съфинансиране по години, посочи още Ангелов.