Нека запазим различията си, но да не позволим това да стане повод за разногласия, да действаме по начин, по който да бъде чут автентичният глас на региона.

Това призова премиерът Сергей Станишев участниците в срещата на върха на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

В приветственото си слово на форума той изрази убеждение, че регионът има общо бъдеще, което ще бъде споделено и успехът на една страна е успех на целия регион.

Министър-председателят изказа удовлетворение от успешното приключване на процеса на трансформация на регионалното сътрудничество в ЮИЕ, като припомни, че на 27 февруари т.г. София бе домакин на последната среща на Регионалната маса на Пакта за стабилност и на първото заседание на Съвета за регионално сътрудничество.

С осъществяването на амбициозния проект по трансформацията на регионалното сътрудничество всички с общи усилия успяхме да привлечем вниманието на международните фактори, в т.ч. на Европейския съюз и НАТО и да покажем зрелостта на региона, посочи още премиерът.

Сега трябва да задържим тяхното внимание и да ги ангажираме в реализирането на приоритетите на региона, допълни той.

Автентичният глас на региона не е изолиран от процесите, които протичат в Европа и света, категоричен бе още министър-председателят. Той отново открои ясната европейска и евроатлантическа ориентация на страните от ЮИЕ и даде висока оценка на последователния ангажимент на НАТО към регионалната стабилност и предизвикателства.

Премиерът приветства ясно заявения от Словенското председателство на ЕС ангажимент към по-нататъшното разширяване на Съюза.
Оттук нататък много важно е подновеният консенсус в тази посока да бъде последователно прилаган, подчерта Сергей Станишев.

Страната ни последователно подкрепя откриването на диалог за либерализация на визовия режим със страните от Западните Балкани, заяви още министър-председателят пред участниците във форума.

Като основно постижение на българското председателство на ПСЮИЕ премиерът посочи реализацията на единна печеливша стратегия за региона. Според него създаването на Съвета за регионално сътрудничество е израз на зрелостта на страните от ЮИЕ.

Премиерът изказа признателност към специалния координатор на Пакта за стабилност в ЮИЕ Ерхард Бусек за досегашния му принос за утвърждаването на регионалния диалог и реализацията на редица успешни регионални инициативи.

Той приветства и върховния представител на ООН за Алианса на цивилизациите Жорже Сампайо, който е сред участниците във форума.

По-късно министър-председателят Сергей станишев и Жорже Сампайо ще разговарят "на четири очи".

Българският премиер, който е домакин на форума на ПСЮИЕ в Поморие, ще разговаря и с черногорския си колега Мило Джуканович.