В условията на икономическа криза винаги съм настоявал към сферата на образованието да се подхожда много внимателно, каза премиерът Сергей Станишев в Смолян.

Заедно с областния управител, кмета на града, евродепутати и народни представители,министър-председателят поведе факелното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

"Реформата в образованието днес протича успешно. То трябва да се развива и като условия за обучение, и като възможности за кариерно развитие на преподавателите", каза премиерът в приветствието си към гражданите и гостите на Смолян. Той поздрави заетите в системата на образованието и науката с 24 май и им пожела здраве и успехи.

"24 май е в сърцата и душите на всеки българин. Този празник не е създаден с укази, а извира от душата на българския народ, обърна се премиерът към жителите на Смолян. България е дала на света една от основните му азбуки, а заветът на Светите братя всеки един от нас носи през вековете и това ни крепи като народ", каза министър-председателят.

"Много се гордея, че на мен се падна честта да бъда министър-председател, когато след период на много трудности България стана член на Европейския съюз. От 1 януари 2007 г. българският език стана официален език на ЕС, а кирилицата - официална азбука на съюза", каза още Сергей Станишев.

В приветствието си той припомни още, че страната ни отстоя изписването на единната европейска валута и на европейските институции да става по правилата на българския език.

"Заедно да градим България, тя да бъде по-красива, по-уютна и достоен член на голямото европейско семейство", призова жителите на Смолян премиерът Сергей Станишев.