България активно ще участва в развитието на стратегическото партньорство между Европа и Китай след присъединяването си към Европейския съюз и ще допринесе значително за активизирането на диалога между ЕС и Китай.

Това посочва българският премиер Сергей Станишев в интервю за агенция Синхуа, цитирано днес от в. "Женмин жибао", информира БНР.

България със своето стратегическо географско положение е готова да играе ролята на мост, през който китайския бизнес да навлиза в Европа, казва Станишев, който ще направи първото си официално посещение като премиер в Китай от 19 до 23 ноември.

В писменото си интервю премиерът отбелязва традиционните приятелски отношения между България и Китай и подчертава, че България гледа на Китай като на важен политически и икономически партньор в Азия.
Фокусът на китайските инвестиции в България се е изместил от сектори като търговията и ресторантьорството към леката промишленост и производството на домакински електроуреди.

Тайван е неделима част от Китай и България твърдо ще се придържа към политиката за "един Китай". Никога няма да установим официални отношения с Тайван
             С. Станишев

Някои големи китайски фирми вече имат позиции на българския пазар, коментира Станишев.
Премиерът отбелязва огромния потенциал на двустранната търговия с Китай, който е най-големият търговски партньор на България в Азия, и допълва, че през 2005 г. стокообменът е бил 780 млн. долара, а през тази година се очаква да достигне 1 млрд. долара.

Станишев още веднъж подчертава, че България твърдо ще се придържа към политиката за "един Китай" и заявява, че Тайван е неделима част от Китай, а правителството на Китай е единственото законно правителство, което представлява страната.
България никога няма да установи официални отношения с Тайван, категоричен е Станишев.

Премиерът изтъква ролята на Китай като стабилизиращ фактор в Азиатско-тихоокеанския регион и добавя, че международната общност високо цени приноса на Китай към шестстранните преговори по ядрения проблем на Корейския полуостров, активното участие на страната в диалозите с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и други регионални организации, както и глобалните усилия срещу тероризма.
Българският премиер отбелязва, че следи внимателно процеса на реформиране на китайската икономика.

"В моята страна Китай е синоним на държава с бързо развитие, която изживява успешен преход към високотехнологична икономика", цитира синхуа зумите на българския премиер.
Той добавя, че държавната политика на отваряне към света, привличане на чуждестранни инвестиции и въвеждане на нови технологии и напреднали управленски методи е изиграла важна роля в това отношение.
България активно ще участва в Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и в Световното експо в Шанхай през 2010 година, посочва Станишев.

Той изразява увереност, че двете събития още повече ще издигнат имиджа на Китай в света и ще послужат като още едно доказателство за силата на Китай