emaxpress
Помолен да коментира информациите за начална фаза на разследване срещу Ахмед Доган, експремиерът Сергей Станишев заяви: „Като стана съдебен репортер, ще коментирам началната фаза на всяко разследване".

Станишев каза, че всеки ден правителството захранва обществото с някакви поредни проверки, процеси и какви ли не действия и добави, че вчера е останал шокиран от това, че премиерът е викал чиновници да доносничат, да докладват срещу евентуални свои началници.

Според Станишев министър-председателят изпълнява ролята на прокурор, а по думите му това е безумие от гледна точка на принципите на демокрация и разделението на властите.

„Ако има данни, за когото и да било, за която и да е партия, си има прокуратура и съд, които ще направят своите заключения, ако има виновни", категоричен е Станишев.

По думите му ние живеем в държава, в която правителството се изживява като правителство, съд, прокуратура, Конституционен съд и каква ли не последна инстанция.

Станишев каза, че всеки реален удар срещу организираната престъпност, срещу източването на ДДС от страна на държавата, е добре дошъл.

Има си следствие, прокуратура и съд, а това което буди тревога според бившия премиер е, че много се приказва, а резултатите в събираемостта на приходите са драматични.

Станишев припомни, че наскоро шефът на митниците призна, че контрабандата нараства. Станишев подчерта, че това се отнася и до събираемостта на ДДС.

Според него цялата работа на правителството с натиска върху бизнеса и постоянните проверки на бизнеса, води до това, че се оформя фискална криза.

„Защото като убиеш кокошката, която носи яйцата, няма от къде да събереш приходи в бюджета. Не можеш да направиш омлет; не можеш да си направиш дори постната пица на господин Дянков", изтъкна Станишев.