Правителството е готово в диалог да предложи решаване на въпроса с високите цени на горивата.

Това каза, цитиран от БНР, премиерът Сергей Станишев в Пловдив.

Той обаче уточни, че кабинетът не може да влияе върху ситуацията на световните борси.

"В огромна степен цената на горивата се определя от международните пазари. Преди три години цената беше около 50 долара на барел, миналата седмица достигна 135 долара за барел. Това е нещо, което България не може да регулира по никакъв начин".

Това е въпрос на общото състояние на международните пазари и това се отразява върху цените, отбеляза премиерът.

"Това, което правителството е готово да направи, е в диалог с всички заинтересовани да потърси реалните инструменти, които ние можем да предложим чрез добри практики на ЕС, защото трябва да се има и предвид и това", каза още той.

По думите му дори сега да се намалят акцизите за няколко месеца, България преди това правителство е поела ангажимент за акцизните ставки, които трябва да достигнат минималното ниво в ЕС и от 1 януари 2009 г. има просто железен график във всички случаи.

"Затова ще търсим по разумен начин решенията, но все пак ние сме пазарна икономика и това трябва да се отчита", каза Станишев.

Станишев е в Пловдив за откриването на Факултет Обществено здраве и Фармацевтичен факултет на Медицинския университет в Пловдив

Припомняме, във вторник държавата се ангажира следващите две години да не бъдат вдигани акцизите за дизеловите горива и безоловния бензин.

Представителите на държавата, производители и доставчици на горива и представители от браншовите организации на превозвачите се разбраха България да стартира процедура за промяна на договорените с ЕС акцизни ставки върху дизела.

Превозвачите организираха тридневни протести в цялата страна с искания за възстановяване на акциза върху горивата, подобно на възстановяването на ДДС, или отмяна на акциза до приключване на кризата с горивата.