В телефонен разговор, проведен днес, между министър-председателя Сергей Станишев и украинския му колега Юлия Тимошенко е поставен въпросът за интереса на украински инвеститори към комбината „Кремиковци".

Въпреки че той е частна собственост, държавата има 25 % участие и за българската страна е важно да се гарантира развитието на металургичното предприятие и неговото бъдеще, цитират от пресслужбата на премиера негови думи.

Станишев е посочил, че българското правителство е готово да участва в преговорите.

От своя страна Тимошенко е потвърдила, че има интерес към „Кремиковци" и тя е информирана за него. Украинският премиер е посочил, че увери става дума за сериозен инвеститор с големи възможности.

Припомняме, работници и синдикати настояват за смяна на собственика на комбината "Кремиковци". В началото на седмицата работещите в Кремиковци" се събраха на ефективен протест, като настояха държавата да вземе мерки срещу източването на комбината.

Въпреки че до този момент отричаше, днес Александър Томов потвърди намеренията предприятието да се продаде. От неговите думи стана ясно, че евентуалният бъдещ собственик ще бъде украинският милиардер Константин Жеваго.