Най-важната констатация в представения евродоклад е, че България отговаря на необходимите условия и ще бъде пълноправен член на Европейския съюз от Първи януари 2007-ма година.
За България и българите това е всъщност истинското и окончателното падане на Берлинската стена.

Това се казва в обръщение към нацията на премиера Сергей Станишев, след като в Страсбург ЕС даде зелена светлина на присъединяването ни към съюза.

Българските граждани и българските институции работиха усилено 16 години, затова имаме пълното право да се поздравим, че днес датата 1-ви януари 2007 година беше ясно и категорично потвърдена, подчертава Станишев.

По думите му за нас е важно, че България става пълноправен член на ЕС, без да й бъде налагана, като условие за присъединяването, нито една от предвидените в Договора предпазни клаузи.

С преклонение искам да благодаря на всички български граждани затова, че България съвсем заслужено ще е пълноправен член на семейството на развитите европейски страни след около 90 дни.
Днешният успех е изстрадан от поколения българи, категоричен е Станишев.

В обръщението си той отбелязва, че членството в Съюза означава много повече възможности, но наред с това и много повече отговорности.
Убеден съм, заявава министър-председателят, че животът ни ще бъде по-здрав и по-богат, родителите ни по-достойни, децата ни по-образовани, бизнесът ни по-конкурентен.

Сергей Станишев специално акцентира, че този исторически успех се дължи и на непрестанните усилия на много български политици и експерти, на неуморната работа на институциите и представителите на гражданското общество.

Българският премиер благодари на всички български политици, които са имали смелостта и волята да започнат и провеждат процеса по присъединяването:

президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов
министър-председателите Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски
главните преговарящи Александър Божков, Владимир Кисьов и Меглена Кунева.

В обръщението си Станишев заявава, че днес трябва вече да се погледне отвъд датата 1 януари.
Вече трябва да мислим за мястото, което се полага на България в Европа.
 Трябва да се гордеем и с това, което ще дадем на Европа, което ще направи Стария континент по-силен и гъвкав, по-отворен, подчертава премиерът.

По думите му България ще бъде свежа струя в Европейския съюз, с нашия завиден икономически растеж и бизнессреда.
Можем да се гордеем и със стабилизиращата роля на България на Балканите, която неминуемо ще нарасне след 1 януари 2007 г.

Министър-председателят гарантира, че от тази дата, като пълноправен член на Евросъюза, България ще бъде коректен, надежден и предсказуем партньор.

Основните ни усилия ще бъдат насочени към пълноценното икономическо и социално евроинтегриране на страната, отбелязва Станишев и допълва, че това е възможно само на базата на изпълнението на Програмата на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност.

По думите му целият процес на европейската ни интеграция е всъщност последователно и категорично опровергаване на всички негативни сценарии, очаквания и съмнения във възможностите на България и българите.

Опровергахме ги и доказахме, че когато сме единни в националната цел, можем да се справим, заявява още българският премиер.