"За мен е важно да работя в следващия Европарламент." Това заяви пред БНТ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца.

Той обясни, че с избирането му за евродепутат ще се осигури координация между партията на ПЕС и групата ѝ в ЕП.

Станишев прогнозира, че на предстоящите евроизбори "крайните антиевропейски националисти" ще отбележат ръст, но ще останат в периферията на Европарламента и европейските институции.

По отношение на демографската криза той подчерта, че в нея се включва не само подкрепата на майчинството, но и образованието, реализацията на пазара на труда и подкрепа на младите хора.

Според лидерът на ПЕС нашият интерес е да бъдем в ЕС и да се научим да отстояваме интересите си. 

По думите му хаосът около напускането на Великобритания от ЕС е най-добрата застраховка, че и други страни няма да я последват.

Станишев отбеляза, че и в България подкрепата към ЕС спада, защото политиците прехвърлят проблемите си към него.

Според него една от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради.

Другата заплаха по думите му е "статуквото на Европейската народна партия", която твърди, че всичко е наред.

Станишев е категоричен, че има събран много гняв, а жълтите жилетки не са само френско явление.

Според него протестите в България и другите страни показват, че има остро чувство на несправедливост. Лидерът на ПЕС коментира и темата с "Истанбулска конвенция" като обясни, че отношението към нея е щяло да бъде различно, ако големите партии в България, не са се били поддали на пропаганда.

"Въпросът с Истанбулската конвенция е решен от Конституционния съд", допълни Станишев.