Политиката на България към българите в чужбина бе основното, което е разисквано на срещата между министър-председателя Сергей Станишев и българите от молдовския град Тараклия.

На третия ден от официалното си посещение Станишев разговаря с молдовските българи в аулата на Държавния университет.
В Тараклия живеят повече от 10 000 българи, а за срещата бяха дошли и представители от други райони на Молдова.

Те се вълнуват най-вече от възможността по-лесно да посещават България, като пред министър-председателя изразиха желанието си да могат да изпращат децата си, за да видят те родината на дедите си, и да учат в български учебни заведения. Затова и бяха поставени въпросите за получаването на българско гражданство и за облекчаването на визовия режим.

"България днес има нужда от нова политика към българите в чужбина, която да е сериозно финансирана. България е там, където има поне един българин, който пази духовната си връзка с родината", подчерта Сергей Станишев. Той благодари на българите в Молдова, че са опазили родния дух, език и традиции.

"Не сте забравени, и не сте сами", увери премиерът и покани българите от Молдова да участват с предложения в формирането на стратегията на държавата по отношение на гражданите й в чужбина.

Българската делегация подари на сънародниците в Тараклия и на университета компютри, български носии за фолклорния ансамбъл, скенери, карти и други учебни материали.