Издържахме успешно зрелостния изпит, защото членството в ЕС е реално, изтъкна в приветствието си премиерът Сергей Станишев и предупреди, че членството е огромен прозорец от възможности, но е натоварен с много трудности и предизвикателства, които трябва да преодолеем.

Наша обща задача е да не допуснем да се развие евроскептицизъм в страната, заяви премиерът.

Той обърна внимание, че очакванията са първата година от членството ни да бъде най-трудната, тъй като включва цялостна адаптация на българската икономика и припомни, че още преди присъединяването ни правителството е набелязало над 250 мерки в плана си за действие, сред които и такива, свързани с въвеждането на новото европейско законодателство и изработването на български позиции по различните европейски въпроси.

Има 23 законопроекта, свързани с евроинтеграцията ни и важен елемент от членството ни е продължаването на активната законодателна дейност на парламента, каза премиерът.

Той апелира депутатите да разгледат приоритетно промените в Конституцията, промените в ГПК, промените в Закона за чужденците, Закона за избор на евродепутати, изменения в Закона за местните избори, Закона за електронните съобщения, Закона за медицинските изделия, Закона за лекарствата, хуманната медицина.

Той категорично заяви, че българското правителство ще положи всички усилия, за да постигне конкретни резултати в областта на съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията - не защото това се очаква от европейските ни партньори, а защото е важно за всеки български гражданин.

През следващите години трябва да се положат много усилия, за да бъде България сред успешните страни членки на ЕС, заяви още Станишев и образно добави, че след като успешно сме издържали зрелостния изпит, сега трябва да се научим и успешно да плуваме.