станишевЛидерът на БСП Сергей Станишев обвини правителството от трибуната на Народното събрание, че е принизило ролята на българския парламент, предаде агенция „Фокус". Експремиерът коментира това във връзка с отсъствието на представители на кабинета по време на обсъждането на бюджета за следващата година.

Според Станишев, все още не е ясно какво се предлага, тъй като междувременно беше отменена „безумната" пенсионна реформа на правителството, увеличи се осигурителната тежест, което е разминаване с предизборния ангажимент на ГЕРБ.

Станишев коментира, че не е открил целите, политиките и приоритетите на бюджета за следващата година. По думите му дори управляващите се затрудняват да дадат название на този бюджет. „Най-важният извод е, че това е бюджет на безсилието да формираш ясни политики и приоритети", заяви Станишев.

Той посочи, че най-ясно доказателство в това отношение е пълният провал на политиката на приходите. Той припомни думите на министър Дянков, който е казал, че това правителство ще увеличи приходите в хазната с два милиарда повече от предишното „крадливо правителство". В същото време през 2010г. приходите са с два милиарда, но по-малко.

Станишев посочи, че има своя отговор защо намаляват приходите и посочи, че мнозинството е „убило реалната икономика" като са допуснали пълна свобода на контрабандата. Той посочи, че това е един бюджет на лъжата, започвайки от прогнозата за растеж.

Лидерът на БСП заяви, че през 2010 година за образование са били предвидени 4,2% от БВП, а за 2011 година са планирани 3,03%. Това са нива от африкански държави, които плътно ни нареждат на последно място в Европа".

Бюджетът на Министерство на здравеопазването е увеличен с нула лева и се извършва една кражба с прехвърлянето на средства от НЗОК, с което се ограбват гражданите, за да се изпълняват задълженията на държавата.

Единствените два приоритета, според Станишев, са МВР и ДАНС. Той посочи, че разходите за създаване на администрация нарастват със 128 милиона лева.