Още в днешния ден преди редовната сесия на парламента в сряда, може да има разбирателство между първата и втората политическа сила в новото 49-о Народно събрание - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" по основни законодателни приоритети като ПВУ, правосъдна реформа и др." Това съобщи на влизане в сградата на парламента акад. Николай Денков от ПП.

"Темите (на разговорите днес) са същите, продължаваме със законодателната програма, днес се надявам да я завършим. Ще трябва да обсъдим отново въпроса с председателя на НС, ротацията, това, което сме казали преди", каза Денков. И подчерта - от обединението ПП/ДБ продължават да държат на своето предложение - председателят на най-висшата законодателна институция да се избира на ротационен принцип. "Има връзка между законодателната програма и идеята за ротация на парламента."

"Разговорите между двете групи по законодателни теми продължава, това е единственото, което ще кажа. Моля за търпение", лаконична бе бившият и по всяка вероятност бъдещ председател на парламентарната група ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Непоносима е мисълта за 3-дневна работна седмица, затова сме тук", в типичен стил отговори пък вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев, като се въздържа от друг коментар.

"Продължаваме с разговорите, искаме да направим така, че да има работещо Народно събрание", заяви добри намерения и Лена Бориславова от ПП, все още е в амплоато си на народен представител.

ГЕРБ и ПП/ДБ докладваха първа стъпка

ГЕРБ и ПП/ДБ докладваха първа стъпка

Основното съгласие между ГЕРБ и ПП/ДБ е да се създадат общи комисии

Припомняме, парламентарният звънец миналата седмица така и не сложи край на първото заседание на Народното събрание, с което трябваше да се избере и парламентарен шеф, както и да се конституират парламентарните групи. Едва след това би могло да се завърти и парламентарната рулетка на мандатите, когато ще започне да тече и времето по Конституция за изпълване на мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ и ПП/ДБ се договориха да създадат работна група по законодателни приоритети за работата на 49-то Народно събрание и едва след това да се пристъпи към въпроса за председател на парламента. От договореното в тази законодателна група зависело времето на живот на Народното събрание, за което веднага след изборите на 2 април се заговори, че предстоят следващи предсрочни парламентарни. 

анкета

Как да се избере председател на НС?

Виж резултати

Да хвърлят чоп 20.9%

Рашидов да хвърли „булчински“ букет 36.3%

С маратон от НС до Бояна и обратно 12.3%

Да си организират бой с яйца 14.0%

Камък-ножица-хартия 16.5%

В конституционна криза сме, смята проф. Пламен Киров

В конституционна криза сме, смята проф. Пламен Киров

Той апелира, че много държавни органи са с несменен състав