Наградите на "Пулицър" бяха връчени на "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс", съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че водещите в САЩ вестника са отличени за техните публикации и разследвания за президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс" минават за основните критици на управлението на Тръмп в Белия дом.

Победителите са журналистите от "Ню Йорк таймс" Дейвид Барстоу, Сюзан Крейг и Ръс Бютен за публикации за предполагаемите финансови измами на американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп призова да се отнеме Пулицър на вестника заради разследването му за тайните споразумения на Тръмп с Русия.

"Уолстрийт джърнъл" получи награда за поредица от материали, посветени на твърденията, че Тръмп е платил тайно за мълчанието на две жени, които преди това са влизали в интимни отношения с него. "Питсбург пост" получи награда за отразяване на терористичната атака в синагогата в Питсбърг, при която загинаха 11 души. Вестникът Sun Sentinel получи "Пулицър" за отразяване на стрелбата в гимназията Marjory Stoneman Douglas в Паркланд, Флорида, от 14 февруари 2018 г., при която бяха убити 17 души.

Асошиейтед прес получи награда за прикриване на "епизоди от брутални убийства, извършени по време на войната срещу наркоманиите във Филипините". Журналистите на "Ройтерс" спечелиха наградата "Пулицър" за материали за "насилието срещу бежанците от рохинга в Мианмар".

Служител на "Вашингтон пост" получи награда за серия фотосесии, разказващи за глада в Йемен. Фотожурналистите на "Ройтерс" получиха награда за покриване на миграционната ситуация на южната граница на САЩ.

Американската певица Арета Франклин беше посмъртно наградена с наградата "Пулицър". Както беше отбелязано, певицата получи награда "за безценния принос към американската музика и култура".