Стефан Белчев оглавява Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това се случва, след като на 1 юли министърът на финансите Асен Василев освободи от длъжността досегашния директор Георги Начев.

От ведомството посочват, че Стефан Белчев има 25 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Завършил е магистърската си степен по икономика в СА "Д. А. Ценов" гр. Свищов. Притежава научна степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". Поетапно е привлечен като финансов експерт в Главно управление на "Държавен финансов контрол", като след това е работил като държавен вътрешен одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2006 е директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите, а от 2016 - директор на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в МФ.

Проверяват АДФИ

Проверяват АДФИ

Одитът е по сигнали за нарушения

Промяна в ръководството се дължи на извършени проверки на ефективността на работата на АДФИ, по време на които е установено системно неизпълнение на задълженията по ръководство и контрол на дейността на Агенцията и постигане в достатъчна степен на основната цел на държавната финансова инспекция - защита на публичните финансови интереси. Направените констатации се отнасят за пропуски в организиране на работните процеси в АДФИ и фактът, че по по-голямата част от получените сигнали от физически и юридически лица не са извършени финансови инспекции.

Припомняме, в средата на юни финансовият министър Асен Василев назначи проверка на дейността на АДФИ по сигнали за нарушения в дейността на Агенцията. Разпореждането дойде, след като стана ясно, че министърът не може да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев, тъй като той е излязъл в болнични и може да бъде открит на адресната си регистрация.