"Български възход" са готови да получат третия мандат за съставяне на правителство, като залагат на "обединение" и "примирение" между партиите в парламента. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Стефан Янев.

"Както и другите партии, така и ние от "Български възход" сме готови, ако решението на президента е такова и ще направим всичко възможно да проведем необходимите разговори и да търсим съгласие по определените теми, които вече се очертават. И да направим възможното България да има редовно правителство, което да е не само в състояние да решава пробеми, а в перспектива да води страната напред", изрази готовност партийният лидер.

Янев отказа да коментира в конкретика върху какви основни приоритети ще се гради евентуална бъдеща властова структура, излъчена от партията му, но изрази подкрепа към основните точки в програмата, вече предложена от ПП и надградена от ДБ - влизането в Шенген и еврозоната, както и помощ за хората и бизнеса. Освен това - в дългосрочен план следвало да има решителни действия за борба с демографската криза.

Кирил Петков очаква третия мандат да отиде в БСП

Кирил Петков очаква третия мандат да отиде в БСП

Би било огромен завой от страна на президента да даде мандата на ДБ

"Не знам какво визирате под договорка. Известно примирение трябва да има от всички. Защото ключът не е в една или две партии, ключът е във всички да намерим този тон. И на примирение, и на съгласие по теми", даде и рецепта как да се стигне до успешен изход от политическия цайтнот Стефан Янев.

И преповтори изказваната неедкоратно теза - бъдещ кабинет трябва да се базира на ясно споразумение, от което да е ясно кой носи отговорност.

анкета

Къде да отиде третият мандат?

Виж резултати

ДПС 11.1%

Възраждане 36.9%

БСП 12.0%

Демократична България 25.7%

Български възход 14.3%

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа коментар относно различните хипотези на кого ще бъде връчен мандата. "Нека изчакаме президента", призова тя.