След като в края на миналата година представителите на ГЕРБ и ДПС се явиха на организираната от Николай Денков среща само, за да откажат поканата на "Продължаваме промяната" за обсъждане и допълване на програмната декларация на проектокабинета Денков, днес двете партии не се появиха изобщо на вторите разговори. Не се явиха и "Възраждане", които от самото начало отказват разговори с ПП.

Срещата бе свикана непосредствено след като ПП получиха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. На нея присъстваха единствено представители на ПП, "Демократична България", БСП и "Български възход". Изпълнителното бюро на социалистите обаче е решило да не подкрепи документа с приоритети поради различия по важни точки. "Български възход" пък щели тепърва да обсъждат перо по перо, като и те имали резерви по дадени параграфи.

Стефан Янев иска работещ отбор, а не отбор пълен със звезди

Стефан Янев иска работещ отбор, а не отбор пълен със звезди

"Български възход" са готови да вземат третия мандат

Дори и да постигнат консенсус, тези партии събират едва 109 гласа в пленарна зала, недостатъчни за сформиране на кабинет. От своя страна представителите на "Промяната" заявиха многократно - ако програмната декларация, в която са записани 4 основни приоритета за развитието на България - влизане в Шенген и еврозоната, както и разработване на пакети за подпомагане на бизнеса и хората, не бъде приета от мнозинството, ще върнат празна папка на президента Радев.

БСП едновременно подкрепят усилията на ПП за съставяне на правителство и отхвърлят предложената декларация с приоритети.

"Оценяваме позитивно желанието на ПП да създаде среда за диалог, включително като бъдат включени и приоритетите на партиите, които се съгласиха да участват в този диалог, в това число и на БСП. (...) Споделяме основните цели като развиването на конкурентна и ефективна икономика, върховенство на правото, намаляването на неравенствата, достъп до качествено образование и здравеопазване... Има предложения обаче, по които нямаме съгласие. По тях не можем да правим компромиси и по наша преценка на този етап вече нито могат да бъдат извадени, нито коригирани. Те засягат няколко важни данъчни, социални и външнополитически въпроси. Междувременно беше сменен и характера на документа - от декларация в проекторешение, което е много по-силно ангажиращо и евентуалното му приемане би дало задължителен характер на всеки един текст в него", оповести решението на Изпълнителното бюро на БСП, събрало се във вторник сутринта, Кристиян Вигенин.

Друг аргумент на левицата - ПП и ДБ, които искат да съставят кабинет на малцинството, имат по-малко от 1/3 от гласовете в парламента, което би направило бъдещ кабинет неустойчив и зависим и би задълбочило, а не решило политическата криза.

БСП остава готова да води конструктивен диалог, който да резултира в съставяне на редовно правителство, подчерта още нардоният представител.

БСП разчита пресният спомен за съвместното управление с ПП и ДБ да ги сближи отново

БСП разчита пресният спомен за съвместното управление с ПП и ДБ да ги сближи отново

Социалистите искат да са равнопоставени участници в преговорите за правителство

Уважение към позицията на БСП изрази Николай Денков, но конкретизира по-детайлно от Вигенин различията, които срещнали помежду си двете партии.

"За нас като мандатоносител е добре да конкретизираме границите, които са ценностни и не можем да прекрачим. Проблемите са най-вече в две посоки. Едната е свързана с отношението към войната в Украйна, а втората е свързана с изборния процес. Имахме дискусии, търсихме решения. Това е вашето решение, ние го уважаваме, смятаме, че е много важно нещата да се казват така, както се виждат. Както вие оставихте вратата отворена за следващи дискусии, така и от наша страна ще срещнете същото разбиране", каза кандидат-премиерът.

Колективните органи в "Демократична България" не са взели все още официално решение, но текстовете на декларацията съдържат всички приоритети на "градската десница", а нагласата е да бъде дадена подкрепа, бе есенцията от изказването на Христо Иванов от ДБ.

Който не пропусна и да се обърне с критика в посока "Позитано" 20. "Искам да изкажа своето растящо безпокойство от факта, че политически формации, които претендират да са системни, не се включват в такъв формат на диалог."

"Български възход" също са съгласни с основните приоритети в декларацията на ПП - влизането в Шенген и еврозоната. Същевременно те смятат, че за да могат да бъдат постигнати те, е нужно стабилно парламентарно мнозинство, сформирано на база коалиционно споразумение. Споделят и опасенията на БСП, че от декларация, предложенията на ПП са трансформирани в проекторешение, което прави характера им задължителен без да има яснота как и кога могат да бъдат изпълнени.

Янев настоява за коалиционно споразумение при втория или третия мандат

Янев настоява за коалиционно споразумение при втория или третия мандат

От БВ няма да настояват за министерски кресла в бъдещи властови конфигурации

До петък - това е срокът, в който от партията на Янев ще изчисти позицията си по отделните текстове, обяви Александър Николов от формацията.

В крайна сметка ПП са готови на компромис и в пленарна зала да не бъде гласувано задължаващо законово проекторешение, а политическа декларация. "За да няма недоволство от ваша страна, ние не държим на формата проекторешение. Изискването е обаче този документ да бъде гласуван в Народното събрание до края на тази седмица, ако искаме да бъде сформиран кабинет с втория мандат", изрази добра воля в отговор на критиките Николай Денков. В рамките на срещата той отново увери, че не са били водени разговори за състав на кабинет, както и преповтори намеренията си да върне празна папка на президента, ако приоритетите на ПП не бъдат приети с мнозинство в зала.