ГЕРБ и ДПС уважиха поканата на кандидат-премиера на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков за разговори по четири основни точки - влизането на България в еврозоната и Шенген, както и изготвянето на пакет за подпомагане на бизнеса.

За разлика от вчерашния импровизиран председателски съвет в Народното събрание, който бе свикан по инициатива на "Продължаваме промяната" с цел сондаж на опциите за съставяне на кабинет с втория мандат, в петък на официалната среща в зала "Запад" в законодателната институция, се явиха две от отсъстващите вчера партии - ДПС и ГЕРБ.

Именно въпросните четири приоритета бяха очертани нееднократно като акценти. Сред тях не влизаше заявяваната многократно с последните седмици "червена линия", заради която от ПП отказваха да направят опит за сформирана на управленска формула - хартиената коалиция.

Николай Денков спряга Асен Василев и Кирил Петков за експерти в кабинета си

Николай Денков спряга Асен Василев и Кирил Петков за експерти в кабинета си

Утре ще търси допирни точки с всички политически сили в Народното събрание

Единствено "Възраждане" не присъстваха на поканата на бившите управляващи.

Номинацията за премиер на ПП и ДБ акад. Николай Денков приема присъствието на партиите като знак за готовност да влязат в конструктивен разговор, с който да се осмисли съществуването на Народното събрание и да се обсъди спокойно и конструктивно възможността за един кабинет, който да има политическа подкрепа.

Четири основни приоритета на евентуални си проектокабинет открои Денков - социалната политика, подпомагането на бизнеса, повишаване доверието в демокрацията и националните приоритети за влизане в Шенген и Еврозоната.

Задачите изискват конкретни действия и целта е да се види доколко останалите партии припознават приоритетите, коментира той.

ПП са отворени да чуят предложенията и критичните коментари на партията, като идеята е червените линии да бъдат казани. Призивът на акад. Денков е все пак да не се говори прекалено много за червените линии, а по темите, които обединяват партиите.

Атанасов: Мераците за дистанционни управления станаха твърде много

Атанасов: Мераците за дистанционни управления станаха твърде много

Не изключва третият мандат да отиде при ДПС

Първи взеха думата от коалицията ГЕРБ/СДС. Десислава Атанасова заяви, че разговорът за съставяне на правителство е много закъснял. Това е разговор, в който се търси подкрепа, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи и при връчения първи мандат, при молбата за среща с първия мандат, е тема, която вероятно на днешния разговор не трябва да взема превес, обясни Атанасова.

Според нея акад. Денков влиза в ролята на кукла на конци и зад неговия гръб стоят номинациите на съпредседателите на ПП. Атанасова е притеснена, че с проект на програма без ясни политически констатации и търсене на консенсус за състав на правителство, за искане за диалог за обсъждане на състав на Министерски съвет, без подписан официален документ от лидерите на партиите, нашият разговор ще се изчерпи дотук, подчерта Атанасова.

ГЕРБ няма да подкрепи номинацията за премиер на ПП и ДБ акад. Николай Денков, като му пожела успех в намирането на съмишленици.

Втори взеха думата от БСП. Георги Свиленски вижда в срещата все още разговори за формиране на мнозинство, а преговори за правителство. За темите, които Денков открои социалистите ще го подкрепят, но няма да отстъпят от промените в Изборния кодекс за хартиената бюлетина. България трябва да има правителство и партиите носят отговорност за това, подчерта тезата си Свиленски и настоя да се намери виновникът, ако все пак не се състави кабинет.

"Разделителните линии да минат на заден план и да се работи за интересите и бъдещето на България", отсече Свиленски, като от БСП отказаха към настоящия момент да коментират персоналния състав на Министерски съвет. БСП обаче останали неприятно изненадани от позицията на ПП по една социална мярка - за младите хора със семейства. Доста по-внимателно трябва да подхождаме към това, което обещаваме, призова той.

ГЕРБ няма да подкрепи Денков за премиер на девиантно поведение

ГЕРБ няма да подкрепи Денков за премиер на девиантно поведение

Десислава Атанасова изтегли модел "НДСВ-Борисов-Радев-Петков"

Третата партия, която взе думата бе ДПС, а лидерът ѝ Мустафа Карадайъ не пропусна да изрази тезата си, че акад. Денков е кандидат за премиер на човек, за когото Конституционният съд се е обявил, че двойното му гражданство е противоконституционно. Освен това Карадайъ се заяде и с депутата от ПП и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков и с неговото кадруване, от което най-ощетени били именно ДПС. Според него партийно-политическия популизъм за реформи в съдебната власт трябва да кореспондират с действията. Карадайъ определи идеите на ПП като много добри и ги сравни със същите идеи на проектокабинета "Габровски". Със същите идеи казвате дали да подкрепим политики и да предложим партиен кабинет. На реципрочното вие съгласни ли сте, обърна се Карадайъ към ПП.

"Намеренията са добри, но трябва и оценка от ваша страна, за да видим доколко намеренията са ви добре", подчерта лидерът на ДПС. България има нужда от промяна, но не и от незаконен реваншизъм и прищевки. Борбата има нужда от промяна на промяната, която вие нарекохте като промяна и заведохте в по-лоша посока страната, изтъкна Карадайъ.

Промяната е към промяна от лошо към по-лошо, отсече той и пожела успех на акад. Денков в съставянето на правителство.

За БСП вратата за правителство с втория мандат не е затворена

За БСП вратата за правителство с втория мандат не е затворена

Социалистите обаче няма да дадат назад във връзка с промените в Изборния кодекс

В този момент Христо Иванов от "Демократична България" се намеси с предупреждението, че с провокации няма да се състави правителство. ДБ виждат сериозен опит за съставяне на правителство с втория мандат и призоваха и останалите партии да го припознаят. От формацията са съгласни с така предложените приоритети и смятат, че е добре да се уточни крайният продукт на този процес.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че разговорът за съставяне на правителство е закъснял, но макар и късно, е важно, че разговорът е започнал. Червените линии трябва да бъдат оставени на заден план, настоя Янев.

Акад. Денков увери партиите, че ПП и ДБ са отворени за всякакви разговори, така че да могат да допълнят списъка и да го конкретизират с каквото е необходимо.