Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков коментира пред журналисти в парламента при кого ще отиде последния трети мандат за съставяне на правителство. Според него последната папка ще бъде дадена на БСП.

Петков отказа да отговори на въпроси дали ПП ще подкрепи социалистите в съставяне на правителство.

"Изнасяме спекулативно всички тези въпроси - кой, кога, защо? Важно е да изчакаме президентът да си даде мандата. Моето лично чувство е, че президентът ще го даде на БСП, защото той досега имаше толкова остра позиция срещу т.нар. "военнолюбци", че за мен би било голяма изненада да даде мандата точно на тези "военнолюбци", каза той.

Все пак остава на дневен ред и възможността папката да бъде връчена на ДБ, не изключи Петков. "Те бяха единствената партия, която показа толкова голямо сходство с приоритетите ни при гласуването на декларацията (неприетата декларация на провалилия се проектокабинет Денков - бел.ред.) (...) ДБ казват, че са готови същия подход, който приложихме при втория мандат, да го предвижат и при третия мандат. А какво ще се случи - нека изчакаме президента".

анкета

Къде да отиде третият мандат?

Виж резултати

ДПС 11.1%

Възраждане 36.9%

БСП 12.0%

Демократична България 25.7%

Български възход 14.3%

Това, което ДБ прави, е същото, което направили ПП с втория мандат, като двете партии ги свързвало общи политики и ценностни системи. Нито хората, приоритетите и политиките са се променили. Не мога да очакват от същите хора в парламента различни действия, освен ако няма някаква шизофрения в тях, отсече Петков.

Невъзможно е обединение между ПП и ГЕРБ, отсече народният представител. "Не може никога да има обединение с ГЕРБ в този им състав. Хората не се изменят. Също и нашите ценности", остава твърд в позицията си, че ПП не би работила с ГЕРБ, докато Бойко Борисов е начело, бившият премиер.

Към третия мандат – пътят е труден и не особено славен

Към третия мандат – пътят е труден и не особено славен

Дори и изходът да е предсрочен вот, то би било добре парламентарните формации да поставят начало сега

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа коментар относно различните хипотези на кого ще бъде връчен мандата. "Нека изчакаме президента", призова тя.