Правителството на третия мандат трябва да е със срок и задачи. Експертно или политически кабинет - това ще бъде обсъдено допълнително. Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължава да е привърженик повече на политическото правителство, а не на експертно, но в студиото на Нова телевизия вече бе по-уклончива, като даде заявка за промяна на позицията с мотив, че ситуацията е много динамична.

Във всеки случай след връчването на третия мандат, което трябва да се случи в рамките до 10 дни, след като вчера парламентът отхвърли декларацията на "Продължаваме промяната" и те ще върнат папката с втория мандат в понеделник, 9 януари, не трябва да се губи повече време. "Няма какво повече да се изяснява. Няма нужда от повече преговори и консултации, позициите на партиите са ясни", заяви Нинова. Освен това според нея има достатъчно общи неща между партиите и важни неща за страната, които трябва да се решават и това може да бъде обединяващото. Като пример тя даде кризата при лекарствата, престъпността, границата, корупцията в МВР.

Няма да даваме прогнози на кого държавният глава ще връчи третия мандат, чакаме решението на президента, посочи Нинова и допълни: "Ако ни даде мандата, ще направим всичко възможно" и "всичко по силите си".

Петков за третия мандат: Няма да правим договорки под масата

Петков за третия мандат: Няма да правим договорки под масата

ПП са готови на компромис за Изборния кодекс

Това, от което БСП няма да отстъпи и което са червените линии са войната в Украйна и "фиксацията" в датата 1 януари 2024 г. за влизането на страната в Еврозоната.

Изказването си Нинова започна с военната помощ на България за Украйна и четири пъти в рамките на разговори връщаше към темата. Решението, гласувано от Народното събрание, тя определи като решение България да стане част от войната и влизане във войната. Сега БСП са против и това да се обучават украински войници у нас. В момента и в служебния кабинет се е наложила "такава агресивна военнищина и агресивна политика". "Не може така - войната ще се реши с дипломация", категорична бе Нинова, като се позова на думите на много политици от световната сцена.

БСП са против и залагането на дефицит до 3%, което означава затягане на коланите и орязване на разходи, а в тази ситуация това е абсурдно и не е европейска политика. По думите на Нинова това се дължи на фиксация в датата 1 януари 2024 г. за влизане в Еврозоната, но при всички анализи това не може да се случи без сътресения, особено в социалната сфера.

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

За един несъстоял се дебат, а и доклад

Критика към служебния кабинет и към президента също изказа за пореден път Корнелия Нинова. "Не може служебен кабинет да подписва дългосрочни договори, неговата работа е да прави избори." Едновременно с това БСП вижда и раздвоение и противоречие - от една страна се подписват дългосрочни договори и се поемат дългосрочни ангажименти и за изтребители, а се отказва да се внесе бюджет с аргумента, че правителството не може да прави политики.

Навик станало и на президента да прави оценка на партии, които БСП не приема. Това не е в неговите правомощия. Какво означава да кажеш "политическите партии се провалиха", пита Нинова, а според нея това означава и че президентската институция се е провалила.

Румен Радев: Парламентът без да потегли все повече се дави в скандали

Румен Радев: Парламентът без да потегли все повече се дави в скандали

За връчването на третия мандат ще изчака да му върнат официално папката от ПП