Президентът Румен Радев не иска да говори за третия мандат за съставяне на правителство, докато не бъдат изчерпани всичко възможности за реализиране на правителство с втората папка. Коментарът на държавния глава идва минути, след като Народното събрание отхвърли декларацията на "Продължаваме промяната" с приоритети им, начело с номинирания за премиер акад. Николай Денков.

За връчването на третия мандат Радев ще изчака да получи официално папката върната от ПП. Иначе Радев ще обяви решението си за третия мандат в срок.

За минути и без дебат НС отхвърли декларацията на Продължаваме промяната

За минути и без дебат НС отхвърли декларацията на Продължаваме промяната

Вторият мандат за съставяне на кабинет предсрочно се провали

"По-важното за мен е, че парламентът се дави все повече в скандали, все повече в предизборно говорене, а има важна работа за вършене. Парламентът обяви, че проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост са приоритет, но не се движат с необходимата скорост, а някои изобщо не са потеглили. В парламента непрекъснато се говори, че Шенген също е приоритет, но двата важни закона за Шенген - антикорупционният закон и законът за отговорността за главния прокурор също не се движат. "Ако парламентът не ги приеме няма да можем да се възползваме от успеха ни на дипломатическия терен", предупреди Радев.

Кой затваря Мариците - Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха скандал

Кой затваря Мариците - Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха скандал

ПП ще настоява за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост

Той изтъкна, че ако няма парламент, който да приеме въпросните закони, ще стане много трудно. Ако няма парламент сега, това означава следващ парламент да разгледа законите май - юни, а това подлага на риск, постигнатото като дипломатически успех, посочи държавният глава.

Коментарът си президентът Румен Радев направи, след като участва на традиционната официална церемония на Йордановден на пл. "Свети Александър Невски" с приемането на почетния караул, с освещаването на светините на знамената на Българската армия и с поднасянето на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин.