"Булгаргаз" ще може да закупува газ от всички световни производители и да го разтоварва в турската страна, след като днес българското дружество подписа договор за сътрудничество с турската компания BOTAŞ. Подписването се състоя в Министерски съвет.

Исторически момент за сътрудничество, отбеляза българският министър на енергетиката Росен Христов. "Имахме сериозни проблеми изминалата година с доставките на газ, след този договор проблемът се решава на национално и европейско ниво", коментира Христов.

Според турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез договорът решава проблемите не само на България, а и на балканско ниво. "Булгаргаз" получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания. Споразумението се сключва за срок от 13 години. Ще се използват пет терминала в турската страна.

На церемонията присъства и Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз". След подписването срещата между официалните представители продължи "на тъмно" при служебния премиер Гълъб Донев.

Срещата продължи "на тъмно" при служебния премиер Гълъб Донев.

По-късно от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че оценката на служебния министър Гълъб Донев за подписаното спозарумение е много висока - "ключов момент" в развитието на партньорството на България и Турция и "историческо".

Премиерът Донев е изразил увереност, че това е добра отправна точка за постигането на още по-значими резултати занапред, които ще са от полза за двете страни, а и за целия регион.

Същевременно споразумението предоставя възможност за развитие на дългосрочно сътрудничество в интерес на енергийната диверсификация. "На фона на тежката енергийна криза, с обединени усилия можем да постигнем много повече, както за България и Турция, така и за Европа като цяло", отбеляза премиерът Донев.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев заведе делегация на посещение в Турция в началото на месец декември. Именно тогава бе обявено, че България преговаря с Турция за дългосрочен договор, а енергийният министър Росен Христов заяви амбиция да се преговаря освен за капацитет на терминалите за втечнен газ и преносната мрежа и за капацитет на корабите за пренос. 

Припомняме и че през октомври месец Турция направи заявка да стане важна част от енергийното снабдяване на Европа като изгради газов хъб на своя територия. Инициативата бе подкрепена от Русия и Кремъл, като включително създаде и известно напрежение между ЕК и Русия, по повод информациите, че това може да се превърне в механизъм за заобикаляне на санкциите. Турският министър на енергетиката Фатих Донмез потвърди, че страната му е постигнала споразумение за създаване на газов хъб с Русия. Намерението да се разшири газопровода "Турски поток" дойде след спирането на доставките по "Северен поток" след серията взривове, които се разследват като саботаж.

През лятото и есента на тази година служебното правителство убеждаваше, че без "Газпром" няма да може да бъдат осигурени дългосрочни газови доставки и преговорите с руския монополист са неизбежни. Росен Христов обяви и че е изпратил запитване до руската компания за преговори, но както стана ясно отговор не е получен изобщо.