Руският президент Владимир Путин заяви на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европейския съюз и предложи там да се изгради център за доставки, съобщава "Ройтерс".

"В хода на работата на този хъб, който бихме могли да създадем заедно, разбира се, ще бъде и платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос - въпросът за ценообразуването", уточни руският лидер.

"Днес тези цени са високи. Лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси", посочи още той.

След аварията на "Северен поток": Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

След аварията на "Северен поток": Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

Има възможност за доставки и през една от линиите на "Северен поток" 2

Вчера Путин за първи път спомена, че Русия може да създаде голям газов хъб в Турция, като пренасочи доставките, предназначени за газопроводите "Северен поток" под Балтийско море, които бяха повредени от експлозии миналия месец. Шведските и датските власти разследват тези взривове като актове на саботаж, но все още не са обявили кой според тях стои зад тях.

На двустранната среща в Казахстан днес руският лидер добави, че Турция получава пълни доставки на газ без проблеми и че Анкара се е оказала най-надеждният партньор на Москва, когато става въпрос за енергиен транзит.

От своя страна Ердоган заяви, че Турция е решена да запази Истанбулската сделка за зърно и че руските селскостопански продукти и торове трябва да бъдат доставени на най-слабо развитите страни.

Съвместният проект на двете страни - атомната електроцентрала "Аккую", трябва да започне да функционира през следващата година, обявиха още двамата лидери.